1515

Vab-fusk upptäcks allt tidigare

Fusket med vab-ersättning ligger fortfarande på en hög nivå.
Men en satsning på riktade kontroller och bättre teknik gör att misstänkta bidragsbrott nu upptäcks tidigare.

TT har genom Försäkringskassan fått statistik för första kvartalet om bidragsbrott med tillfällig föräldrapenning, det vill säga ersättning för vård av sjukt barn i hemmet. Sammanlagt noterades 535 ärenden varav 127 lett till polisanmälningar.

Totalt handlar det om återkrav på över elva miljoner kronor.

Det var 2014 som Försäkringskassan började med de riktade kontrollerna för att stävja fusket och trenden med fler polisanmälningar är tydlig i statistiken.

"Dock är årets resultat en minskning jämfört med förra året, vilket beror på ytterligare en förändring av arbetssättet som haft stor betydelse", säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesperson, till TT.

"Vi har fått ett nytt teknikstöd som gör att vi nu kan göra kontroller innan utbetalning sker. Förut har vi fått leta efter att utbetalningen gjorts. Det här gör att vi kan stoppa utbetalningarna, vilket är positivt."

"Det är dels svårare för staten att få tillbaka pengarna när de väl är utbetalda, dels för den enskilde kan det bli skuldsättning och man inte har möjlighet att betala tillbaka."

Från Försäkringskassan handlar det i dessa fall om att avslöja dem som systematiskt utnyttjar föräldraförsäkringen. I de grövsta fallen handlar det om personer som tillskansat sig hundratusentals kronor när de begärt ersättning samtidigt som man arbetat.

"Om antalet som försöker utnyttja systemet också har ökat är däremot mera oklart", säger Niklas Löfgren.

Vi har blivit bättre på att upptäcka missbruket. Det kan man slå fast. Sedan har vi inte någon bra omfattningsskattning där vi kan se förändringar över tid men rimligt är att det här kommer minska det grova missbruket.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?