Annons

Vab-fusk upptäcks allt tidigare

Fusket med vab-ersättning ligger fortfarande på en hög nivå.
Men en satsning på riktade kontroller och bättre teknik gör att misstänkta bidragsbrott nu upptäcks tidigare.

TT har genom Försäkringskassan fått statistik för första kvartalet om bidragsbrott med tillfällig föräldrapenning, det vill säga ersättning för vård av sjukt barn i hemmet. Sammanlagt noterades 535 ärenden varav 127 lett till polisanmälningar.

Totalt handlar det om återkrav på över elva miljoner kronor.

Det var 2014 som Försäkringskassan började med de riktade kontrollerna för att stävja fusket och trenden med fler polisanmälningar är tydlig i statistiken.

"Dock är årets resultat en minskning jämfört med förra året, vilket beror på ytterligare en förändring av arbetssättet som haft stor betydelse", säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesperson, till TT.

"Vi har fått ett nytt teknikstöd som gör att vi nu kan göra kontroller innan utbetalning sker. Förut har vi fått leta efter att utbetalningen gjorts. Det här gör att vi kan stoppa utbetalningarna, vilket är positivt."

"Det är dels svårare för staten att få tillbaka pengarna när de väl är utbetalda, dels för den enskilde kan det bli skuldsättning och man inte har möjlighet att betala tillbaka."

Från Försäkringskassan handlar det i dessa fall om att avslöja dem som systematiskt utnyttjar föräldraförsäkringen. I de grövsta fallen handlar det om personer som tillskansat sig hundratusentals kronor när de begärt ersättning samtidigt som man arbetat.

"Om antalet som försöker utnyttja systemet också har ökat är däremot mera oklart", säger Niklas Löfgren.

Vi har blivit bättre på att upptäcka missbruket. Det kan man slå fast. Sedan har vi inte någon bra omfattningsskattning där vi kan se förändringar över tid men rimligt är att det här kommer minska det grova missbruket.

Innehåll från Linde GasAnnons

Så kan livsmedel frysas snabbare – för ökad kvalitet

Genom snabb infrysning av livsmedel med kryogen teknik, där den låga temperaturen i flytande kväve, -196º, C används, bibehålls utseende, textur och smak på produkten samtidigt som hållbarheten förlängs.

– Det här är den överlägset bästa metoden att frysa livsmedel, säger Peter Jansson, Head of Business Development Bulk & Onsite på Linde Gas, som levererar kompletta lösningar för kryogen frysning.

Merparten av industriell livsmedelsfrysning i Sverige görs med konventionell teknik, i frysrum och annan frysutrustning, där kompressorsystem med ammoniak producerar kylan, som typiskt arbetar med -18 till - 40 grader. 

Linde Gas har lösningar inom så kallad kryogen frysning.

– Med vår teknik sprayas flytande kväve över produkten samtidigt som fläktar blåser den kalla gasen mot den. Då kan vi enkelt nå -100ºC och en snabb och effektiv infrysning, förklarar Peter Jansson.

Linde Gas har olika tekniska lösningar

En allmän uppfattning är att kryogen frysning är dyrare än konventionell frysning. Väger man dock in bevarad produktkvalitet, låg viktförlust och den kapacitet som en kompakt kryogen frys ger på liten golvyta, är det oftast den bästa lösningen.

– Viktförlust är en viktig faktor när man arbetar med frysning av livsmedel. Långsam infrysning torkar ut produkten och minskar också mängden produkt som man kan sälja och få betalt för, förklarar han.

I Lindes produktprogram för kryogen frysning ingår kontinuerliga frysar; tunnel- och spiralfrysar för in-lineproduktion och batchfrysar. Valet av frys avgörs av sättet man producerar på, produktens egenskaper, önskad utgående temperatur på produkten och fryskapacitet.  

Linde Gas har ett flexibelt erbjudande

Förbrukningsvaran vid kryogen frysning är flytande kväve. Konceptet bygger på att man installerar en lagringstank för kväve på utsidan och drar rör fram till frysen.  Lagringstanken har ett övervakningssystem som automatiskt skickar signal när det är dags för påfyllning.

Linde Gas både säljer och hyr ut frysutrustning, tar hand om installation och igångkörning samt löpande underhåll.

– Väljer man alternativet att hyra, får kunden högsta möjliga flexibilitet och lägsta risk.  Man kan börja med en frys med viss kapacitet och när produktionen ökar, kan man enkelt byta ut den mot en större. Då har kunden heller ingen investeringströskel, säger Peter Jansson och avslutar: 

– Är man som livsmedelsproducent nyfiken på vår teknik så är man välkommen att komma och testa kylning och frysning av sina produkter på Linde Nordic Food Center i Helsingborg.  

Om Linde Gas 

Linde Gas är ett världsledande gasbolag och teknikbolag med verksamhet i över 100 länder och ca 80 000 medarbetare globalt.  

Missionen är att göra världen mer produktiv genom att tillhandahålla högkvalitativa lösningar med gas, teknik och tjänster som gör kunderna mer framgångsrika och hållbara och som bidrar till att bevara och skydda vår planet.

Läs mer på: www.linde-gas.se 

 

Mer från Linde Gas

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linde Gas och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera