V vill införa fler kapitalskatter - ”S är mer som borgarna nuförtiden”

Vänsterpartiet vill höja de generella statsbidragen till kommunerna med 20 miljarder kronor per år fram till 2022.

Därtill föreslås 50 miljarder kronor under en tioårsperiod i en särskild utbildningsreform för att klara personalförsörjningen i välfärden.

Ulla Andersson.
Ulla Andersson.Foto:Jessica Gow/TT

”Det är en budget för ekonomisk trygghet, en välfärd att lita på och en grön omställning”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

För förbättrad arbetsmiljö, kompetensutveckling och förbättrade arbetsvillkor inom hälso- och sjukvård anslås 2 miljarder kronor per år i V-förslaget till budget. Stödet till sjukvården i glesbygd får 1 miljarder kronor.

Vänsterpartiet vill även höja garantipensionen med 1.000 kronor, vilket kostar 3,6 miljarder kronor. Garantinivån i sjukförsäkringen höjs med 1.100 kronor i månaden, vilket kostar 2,1 miljarder kronor.

Därtill vill Vänsterpartiet höja taket i arbetslöshetsförsäkringen kraftigt till 1.400 kronor, en satsning som kostar 2,1 miljarder kronor.

För mindre barngrupper i förskolan satsar partiet 2 miljarder kronor per år i en särskild personalsatsning.

Utöver satsningarna på välfärden satsar Vänsterpartiet sammanlagt 10 miljarder kronor i ett klimatpaket. 

Vänsterpartiet vill också införa en rad skatter på kapital. 

Bland annat finns förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, höjd skatt på kapitalvinster och utdelningar, höjd bolagsskatt och fastighetsskatt på hus med taxeringsvärde på över 4 miljoner kronor på Vänsterns önskelista.

”Tittar man på orsakerna till att inkomstskillnaderna ökar så kraftigt i Sverige de här decennierna kan man se att kapitalinkomsterna är ungefär hälften av orsaken till det. Då måste vi välja att se till att inkomsterna från kapital fördelas om. Därför är det viktigt att öka beskattningen på kapital”, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiets skuggbudget står med andra ord en bra bit från finansminister Magdalena Anderssons (S) budgetproposition, som regeringen förhandlat fram med Liberalerna och Centerpartiet.

”För oss är det viktigt med den ekonomiska jämlikheten. Där hade vi en konflikt med regeringen under hela förra mandatperioden. Socialdemokratin har tappat tilltron till hela skattesystemets omfördelning. De är mer som borgarna nuförtiden”, säger Ulla Andersson.

Efter att regeringen presenterade sin budget den 18 september, sa Ulla Andersson att regeringen ”Walk over”. Frågan är dock vad Vänsterpartiet anser sig göra, när man låter den ekonomiska politisk som man är så kritisk till fortgå.

”Vi la ner våra röster 2018 precis som Moderaterna gjorde 2014 och det är så man gör i ett sådant parlamentariskt läge. Sedan får Socialdemokraterna stå för sin politik, de har eftersträvat det här sedan 2012. Då får man också en ekonomisk politik på köpet som innebär att inkomstskillnaderna bara rusar. Vi presenterar ett alternativ”, säger Ulla Andersson.

Vad är oppositionspolitik om man fortsätter låta en politik man är så stark emot gå igenom?

”Demokrati innebär att man har en regering och opposition. Vi kommer göra allt vi kan för att växa och bli starkare. Det jag också uppfattar är att det finns en växande rörelse ute i landet där man protesterar mot att två av tre elevassistenter i Kiruna ska försvinna, man protesterar i Flen eller i Gävle. Det bara rullar fram. Folk vill inte ha det såhär.”

Ni gör allt ni kan för att växa säger du, det innebär att ni låter 73-punktsprogrammet löpa till nästa val?

”Vi presenterar den ekonomiska politiken och visar att en helt annan riktning är möjlig. Vi bildar rörelse med alla människor som är där ute och protesterar mot nedskärningarna. Det tänker vi fortsätta med.”

Man kan inte räkna med att ni gör något åt det 73-punktsprogram som ligger?

”Vi har sagt att vi är beredda att fälla regeringen om de går vidare med marknadshyror och inskränkningar i LAS. Vi hoppas att det är en tillräckligt tydlig signal till Stefan Löfven så att han faktiskt inte gör det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?