Annons

V vill höja skatter med 74 miljarder: ”Bra för den ekonomiska utvecklingen”

Vänsterpartiets budgetsatsningar uppgår till 78 miljarder kronor och skatterna höjs med 74 miljarder. 

”Allt används till grön omställning, välfärd och ekonomisk jämlikhet”, säger Ulla Andersson. 

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitisk talesperson.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitisk talesperson.Foto:Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet gör upp med vad man beskriver som januariavtalets ”nyliberala kaosreformer” i sin budget. Man pekar på att de rikaste tio procenten i Sverige sitter på 75 procent av den samlade privata förmögenheten. Men det gör man sitt bästa för att ändra på i den kommande budgeten. 

”Vi menar allvar med att den ekonomiska jämlikheten måste öka. Det är bra för den ekonomiska utvecklingen, det är bra för demokratin och det är bra för vi alla som lever här”, säger Ulla Andersson som är ekonomiskpolitisk talesperson. 

I partiets motion höjs skatten på aktieutdelningar och kapitalvinster med 12 miljarder och en ny förmögenhetsskatt drar in 11 miljarder.

Vänsterpartiet vill även införa ett tak på investeringssparkonto, vilket drar in ytterligare 7 miljarder och man går fram med förslag på en fastighetsskatt och en arvs- och gåvoskatt tillsammans drar in mer än 7 miljarder. 

Partiet höjer även bolagsskatten med 8 miljarder och drar in dryga 5 miljarder på skärpta 3:12-regler.  

V skrotar regeringens förslag om förstärkt förvärvsavdrag och jobbskatteavdrag. I stället får personer som tjänar mindre än 40.000 kronor i månaden sänkt skatt, medan partiet inför en särskild värnskatt för höginkomsttagare. 

Av satsningarna på 78 miljarder går 32 till kommunsektorn, inklusive sjukvården. De största posterna är 10 miljarder vardera i förstärkta statsbidrag och investeringsstöd till samhällsfastigheter. 

Den sista posten räknas även in i partiets klimatreformer, som uppgår till 32 miljarder kronor till bostadsbyggande, energiinvesteringar, transporter och industri. Mest går till järnvägsunderhåll, totalt 8 miljarder kronor.

Bland förslagen för en stärkt ekonomisk trygghet går de största beloppen till en höjd garantipension (5 miljarder), slopat karensavdrag och minskat och slopat sjuklöneansvar för småföretag (knappt 2 miljarder). Partiet gör en särskild landsbygdssatsning på dryga 5 miljarder. 

Ulla Andersson ger inga besked om hur V kommer att agera i budgetfrågan. 

”Vi kommer att återkomma hur vi förhåller oss”, säger hon. 

Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så sitter du aktivt på kontoret: ”Gratis träning när du arbetar”

Stillasittande är skadligt även för den som tränar och har en aktiv livsstil. Därför är aktiva stolar en perfekt lösning för dig som sitter ner mycket på jobbet.

Möbler för aktivt sittande 

Det är ingen hemlighet att kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk variation. Att variera din arbetsställning mellan att stå och sitta är det bästa – och ger också extra energi. När du står upp aktiveras musklerna och både hållningen och blodcirkulationen förbättras. Se därför till att växla position så ofta du kan – men inte bara mellan att sitta och stå, utan också mellan olika sittmöbler.

Aktiv stol ett bra val

Vill du att det ska vara enkelt att variera arbetsställningen är en aktiv stol att bra val, det vill säga en ergonomisk sittmöbel som automatiskt sätter kroppen i rörelse för att du ska kunna hålla balansen.

– För ett mer aktivt kontor är ett smart sätt att ha ett antal olika aktiva alternativ som man kan turas om att använda. Du behöver inte heller sitta en hel dag på en aktiv sittmöbel utan du kan absolut variera även med en vanlig kontorsstol, säger Ann-Sofi Gustavsson, produktchef på AJ Produkter.

Fördelen med till exempel en sadelstol eller balansboll är att du får bättre hållning, tränar bål- och ryggmuskulatur och får en ökad blodcirkulation.

– Det blir gratis träning när du arbetar och gör dig antagligen också piggare. På en sadelstol sitter du i ryttarställning och får automatisk en god hållning samtidigt som skuldror, höfter och knäleder avlastas.

Ännu mer rörelse

Vill man ha ännu mer rörelse på jobbet så är en skrivbordscykel eller gåband ett sätt att verkligen vara aktiv. De låter dig öka energinivån och förbränningen – helt i din egen takt.

– Det finns många olika sorters aktiva möbler och det är ju en smaksak vad man gillar. En personlig favorit är vår prisbelönta balanspall Back App där du själv kan ställa in hur mycket gung du vill ha. När du vant dig vid den så kan du enkelt ställa in mer gung och på så sätt få mer träning.

Ett av Ann-Sofi Gustavsson bästa tips för att variera arbetsställningen mellan sittande och stående är att höja skrivbordet precis före lunchrasten, och sedan stå upp så länge du känner för det efteråt. Höj även bordet innan du går hem, så kan du starta arbetsdagen med att stå upp.

Möbler för aktivt sittande 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera