1515

V: Vill ha 24-timmars vårdcentraler

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt rivstartade Almedalsveckan i Visby med ett utspel om dygnetruntöppna vårdcentraler. Men vad det får kosta, det kan han inte säga.

Vården klättrar i mätningarna av frågor som väljarna prioriterar. Det tar Vänsterpartiet fasta på och låter temat vård dominera under sin dag i Almedalen.

Bild:Jack Mikrut

Vid en pressträff på söndagen räknade Jonas Sjöstedt upp en rad vårdrelaterade utgiftsökningar som V förhandlat fram i det rödgröna budgetsamarbetet. Han presenterade också V:s nya förslag: uppemot 100 vårdcentraler över hela landet ska hålla öppet dygnet runt.

”Vi föreslår att varje landsting eller region ska ha primärvård dygnet runt”, säger Jonas Sjöstedt.

På landets överbelastade akutmottagningar är väntetiden idag minst tre timmar för hälften av patienterna, enligt Socialstyrelsen. V:s förslag är tänkt att omfördela trycket, enligt Jonas Sjöstedt.

”Målet är att det här ska avlasta akutsjukvården. En ganska stor andel av dem som är på akuten skulle får lika bra eller bättre stöd om de gick till en vårdcentral", säger V-ledaren.

”Vinsten är dubbel. Den person som sitter med barn i famnen i timmars väntan på akuten kan få hjälp snabbare. Och akuten som är hårt belastad kan fokusera på de fal som verkligen behöver vara på en akutmottagning.”

V:s utspel är hämtat ur listan av reformförslag i den så kallade Stjernstedtutredningen

”Effektiv vård”, där den lyfts fram som en kostnadsneutral omfördelning av resurser från akutsjukhus till vårdcentralerna.

Vad kostar den här satsningen?

”Vi har idag ingen exakt kostnad. Stjernstedtutredningen säger att man kan göra det här utan kostnad. Men det kan mycket väl behövas mer pengar. Då är vi beredda att förhandla för att de pengarna ska fram. Det här blir en central del i kommande budgetförhandlingar.”

Regeringen har redan aviserat en ny miljard på ökad tillgänghet i vården?

”Det kommer nog behövas mer resurser. Både den tillgänglighetsmiljard som regeringen talat om och kanske ytterligare. När vi vet det mer exakt. Då kan vi förhandla fram de pengarna.”

Vad är skillnaden mot tillgänglighetsmiljarden?

”Vårt förslag är mer ambitiöst och mer konkret.”

Vilket utrymme ser tror du det finns att få igenom det här i budgetförhandlingarna?

”Det har förvånansvärt ofta varit så att de förslag vi kommit med exempelvis i Almedalen. Det är verklighet efter något år.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?