1515
Annons

V till attack: ”Högavlönade män i Djursholm vinnare”

Finansminister Magdalena Anderssons budgetproposition fick Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att se rött. ”I Socialdemokratins Sverige sliter underbetalda kvinnor i välfärden ut sig medan högavlönade män får stora skattesänkningar.”

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagens presscenter i StockholmFoto:Jessica Gow/TT

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson gick till hårt angrepp mot den rödgröna regeringens budget, som förhandlats fram med stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

”Det här är en budget där de högavlönade männen i Djursholm är vinnare.  Det var de som drog vinstlotten, nitlotten drog undersköterskan, den gamla i hemtjänsten och barnen i förskolan”, sade Ulla Andersson.

Det var en rejält laddad Ulla Andersson som klev in i pressrummet på Riksdagen under onsdagsförmiddagen. Hon talade i stora och starka ord om de skattesänkningar som den rödgröna regeringen, med stöd av L och C nu lagt fram.

Främst var det fördelningseffekterna där den slopade värnskatten, en kostnad på drygt 6 miljarder kronor, gör att män med mycket i plånboken gynnas mest som retade Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson.

”I Socialdemokratins Sverige sliter underbetalda kvinnor i välfärden ut sig medan högavlönade män får stora skattesänkningar”, sade Ulla Andersson.

Ulla Andersson satte näringslivsprofiler mot arbetstagare i välfärden mot varandra i sina exempel. Bland annat fick Volvos vd Martin Lundstedt sig en känga under presskonferensen.

”Medan Volvos vd Martin Lundstedt får 2,5 miljoner i skattesänkning, ja det får Annie Lööf och Nyamko Sabuni också, så spars det alltså på gamla och barn”, sade hon och fyllde i:

”Den ekonomiska eliten vann på 'walk over' mot äldreomsorgen.”

På frågan om budgeten innebär att Vänsterpartiet ska göra verklighet av sina återkommande hot om att fälla regeringen, svarade Ulla Andersson att det inte är aktuellt.

”Vänsterpartiet har sagt att om regeringen inför marknadshyror och inskränkningar i LAS (Lagen om anställningsskydd reds anm.) så är vi beredda att fälla regeringen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?