1515

V:s kritik mot budgeten: ”Ovärdigt ett välfärdsland”

Vänsterpartiet är just nu inte redo att ge stöd åt Magdalena Anderssons budget. Flera av partiets krav anses inte uppfyllda och nu förväntar sig Vänstern flera ändringar innan riksdagen ska rösta om budgeten.

”Det är ovärdigt i ett välfärdsland att vi har fattigpensionärer”, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.
”Det är ovärdigt i ett välfärdsland att vi har fattigpensionärer”, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet är inte tillräckligt nöjda med regeringens budget för att ställa sig bakom den. I alla all inte i dagsläget.

”Min bedömning är att det kommer ta lång tid innan man kan ta ställning till hur vi kommer att agera, dels för att det är långt kvar i processen men det är också så att budgeten tar tid att gå igenom”, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Ulla Andersson pekar på att regeringen inte tillmötesgått flera av de krav som partiet fört fram för att acceptera budgeten inför höstens omröstning.

Förvisso har regeringen gjort satsningar på välfärden, men det är inte tillräckligt, enligt Ulla Andersson. Avskaffat karensavdrag och höjd garantipension är två av de ömmande punkterna.

”Det är ovärdigt i ett välfärdsland att vi har fattigpensionärer”, säger Ulla Andersson och tillägger att regeringen inte borde låta sig styras av vad hon kallar ”Centerpartiets nycker”.

Den politiska spelplanen är snårig. Varken Vänsterpartiet eller Centerpartiet var på måndagen beredda att ge besked om hur de kommer att agera.

Ulla Andersson pekar på att riksdagens partier ännu inte vet hur Stefan Löfvens efterträdare kommer att förhålla sig till ett eventuellt nederlag i en budgetomröstning.

Stefan Löfven lovade att avgå om han inte får igenom sin budget. Men kort därefter annonserade han sin avgång och S ska nu välja en ny partiledare.

Av allt att döma blir det Magdalena Andersson som tar över ordförandeklubban, men hur hon ställer sig till att leda en regering som ska styra landet med en borgerlig budget, är ännu oklart.

Därmed finns det en del spelrum innan budgetomröstningen sker i december. Det är en yta som Vänsterpartiet kommer att försöka utnyttja för att få igenom ändringar i budgeten som läggs fram i riksdagen i december.

”Det är långt kvar innan vi vet hur den här budgeten blir. Vi har en statsministeromröstning och en process i finansutskottet. Så vi vet inte hur budgeten blir”, säger Ulla Andersson.

”Vi kommer att göra en bedömning av helheten när det är dags”, fortsätter hon.

Att fackföreningsrörelsen på det stora hela är nöjd över innehållet i budgetpropositionen säger sig Ulla Andersson har förståelse för.

Samtidigt uppmanar LO både Vänstern och Centern till att ta ansvar och inte orsaka kaos. Det svider för Vänsterpartiet att behöva gå emot facken, främst Kommunal, som ligger partiet nära om hjärtat.

”Vi har slagits tillsammans med fackföreningarna för att rätta till sjukförsäkringen. Så det är en viktig och väsentlig del, likaså avdraget på a-kassan. Men jag misstänker att facken är oroliga för de nedskärningar som är att vänta i välfärden”, säger Ulla Andersson.


Innehåll från ValtechAnnons

Vad driver tillväxten i framtidens detaljhandel?

Begravningen av de fysiska butikerna har lyckligtvis ställts in men den fysiska butiksupplevelsen måste ändras för att bättre återspegla konsumenternas behov och förväntningar. Teknik, ökad varumärkeslojalitet och kopplingen mellan den fysiska och digitala upplevelsen är några nyckelord för en framtidssäker detaljhandel, avslutar den globala digitala byrån Valtech i sin senaste rapport.

Att skapa framtidens handel handlar till stor del om att skapa bättre upplevelser för konsumenten men även om att använda ny digital teknik och data för att möjliggöra personligare upplevelser som skapar värde för både företag och kunder. För att komma dit krävs ett datadrivet arbetssätt, snabbare processer och en högre grad av experimenterande kring lösningar i butik och online. 

– Den digitala transformationen handlar om att kombinera kunskap kring teknik, konsumenternas behov och affärsmodeller. Att förstå hur förändrade beteenden och framtida trender påverkar företag, konsumenter och samhället. Klimatet är ett bra exempel. Konsumenternas ökade fokus på sitt klimatavtryck bör påverka företagens strategier och handlingar. Därför är det avgörande att implementera strategier runt hållbarhet, så som recommerce av produkter, säger Pontus Persson, Senior Strategy and Transformation Advisor, Valtech.

Ladda ner en gratis version av rapporten här

Förutse inte - försök förstå

Ingen kan förutsäga men alla företag bör försöka förstå framtiden. Med fokus på detta har Valtech skapat Valtech Future Studio där man fokuserar på forskning och utveckling, samt riktad innovation. Man investerar i kunskap, framtidsscenarier och framtagning av prototyper för att hitta långsiktiga lösningar på framtidens utmaningar. 

– Genom R&D och riktad innovation med fokus på framtidens teknik och genom att skapa framtida scenarier vill vi visa hur tekniken skapar möjligheter för dem och deras kunder.

Fem trender för framtidens retail

Valtech har tagit fram två framtidsscenarier för detaljhandeln. Ett där fysiska butiker växer och ett där de minskar, samt lösningar för hur man kan öka intäkt, lojalitet och skapa bättre kundupplevelser i dessa. Här syns fem tydliga områden som kommer att påverka framtidens retail:

1) En omdaning av den fysiska butikens roll
Förändrade konsumentbeteenden ställer krav på att den fysiska butiken ser över sin roll och sitt koncept med hjälp av digital teknik.

2) Personaliserad köpupplevelse
Den ökande e-handeln innebär en förväntan på en personlig och anpassad upplevelse även i den fysiska butiken.

3) Minska gapet mellan fysiskt och digitalt
Förbättra den fysiska handeln genom ny digital teknologi som exempelvis AR, IoT, sensorer och ansiktsigenkänning i kombination med en kundprofil berikad med data.

4) Konsumentupplevelse skapar lojalitet
Retail går från fokus på transaktion till fokus på att skapa en upplevelse i både fysisk butik och e-handel för att bygga relationer och vinna kundlojalitet. 

5) Virtuella konsultationer
– Personaliserad rådgivning från en fysisk person eller en sofistikerad AI-driven avatar ger en högre grad av service online och i butik, avslutar Pontus Persson.

Läs fler exempel på transformationer här 

Om Valtech

Valtech är en global digital byrå som arbetar med affärstransformation med kunder som L’Oreal, MAC Cosmetics och BMW. Valtech Future Studio är en del av Valtech som fokuserar på R&D och innovation inom teknik i framkant. Valtech grundades 1993 och har närmare 4000 anställda med olika kunskaper på 51 kontor i 18 länder.

www.valtech.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Valtech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?