Annons

V: Regeringens klimatpolitik räcker inte

Vänsterpartiet kritiserar regeringens klimatpolitik för att vara otillräcklig.

”Det pratas för mycket och görs för lite”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet presenterar ett miljö- och klimatpaket i sin budgetmotion för 2020.

”Vi lägger den grönaste budgeten”, säger Sjöstedt.

Satsningarna i miljö- och klimatpaketet går på sammanlagt runt 10,5 miljarder kronor 2020 utöver vad regeringen föreslagit i sin budgetproposition.

Av de drygt tio miljarderna vill V lägga närmare tre miljarder på utbyggd och upprustad järnväg och sjöfart. Ytterligare 2,6 miljarder läggs på energieffektivisering och omställning. Det handlar bland annat om elektrifiering av transportsektorn, renovering av flerbostadshus och satsningar på solceller och vindkraft till offentliga byggnader.

V föreslår även 2,8 miljarder kronor mer till billigare och stärkt kollektivtrafik, inklusive en cykelsatsning.

”Regeringen har en ganska skarp profil i klimatfrågor, men faktum är att utsläppen inte minskar”, säger Sjöstedt.

Enligt honom är styrkan i V:s förslag att stora pengar satsas på omställning där utsläppen är som störst: transporter, industri, jordbruk och bostäder.

Hur förslagen ska finansieras återkommer partiet till senare i veckan, då hela V:s budgetmotion presenteras. Även om Sjöstedt inte utesluter höjda klimatskatter, så lovar han att det inte blir något V-förslag om höjd bensinskatt utöver den indexuppräkning som regeringen har föreslagit.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?