Annons

V och M förhandlar om tuffare regler för arbetskraftsinvandring

Vänsterpartiet och Moderaterna har inlett förhandlingar om stramare arbetskraftsinvandring. Men uppgiften att gifta arbetsmarknadsfrågor mellan de två partierna gör att vidderna i höger-vänsterskalan gör sig påminda.

Foto:TT

Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbetet med ny reglering av arbetskraftsinvandringen tillsammans med Moderaterna.

Det meddelar Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

”Det hade varit naturligt att göra överenskommelser med Socialdemokrater om det här eftersom vi båda är arbetarrörelsens partier. Nu har de sagt nej till det, då försöker vi vända oss utåt och hitta andra sätt”, säger hon.

Under torsdagen träffades partierna för en första förhandling om arbetskraftsinvandringen.

”Vi hade ett bra och konstruktivt möte och vi kommer fortsätta diskussionerna. Exakt hur diskussionerna gick vill jag inte gå in på”, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Kommer partierna överens innebär det uppförsbacke för januaripartiernas arbetskraftsinvandringspaket, som presenterades under gårdagen.

Innanför inslagspappret, förgyllt med rosor, maskros, fyrklöver och blåklint, fanns bland annat förslag om att utreda hur kompetensutvisningar ska stoppas och om ett försörjningskrav bör införas för anhöriga.

Så långt stämmer januaripartiernas riktning överens med Moderaternas förslag på åtstramningar, som partiet presenterade under måndagen.

Men två stora skillnader mellan förslagen är Moderaternas skarpa krav på heltidslön för arbetskraftsinvandring och att M vill skrota möjligheten för en person som sökt asyl i Sverige kan ändra sin ansökan om uppehållstillstånd till arbete som anledning för att komma hit: så kallat spårbyte.

För att januaripartierna ska lyckas med att få igenom kommande förslag om arbetskraftsinvandring får oppositionen inte samla sig och gå till gemensam mottattack. 

Just nu ser Moderaterna ut att ha ett bättre utgångsläge, endast på grund av att det i januariavtalet står nedpräntat att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande. 

Förhandlingar mellan januaripartierna och V är alltså uteslutet. Januaripartierna har med andra ord surrat sig i masten på väg mot vad som kan bli ännu en grundstötning mot den samlade oppositionen.

Men även om Moderaterna har övertag, är vägen till en kompromiss lång.

”Jag ser bitar som jag delvis tycker är intressanta, till exempel har Moderaterna frågor kring heltid. Jag ser också bitar som inte spelar roll eller som är direkt dåliga, exempelvis försörjningskrav”, säger Christina Höj Larsen.

En tuff strid mellan V och M väntar om frågan om vem som ska få avgöra vilka yrken som ska möjliggöra arbetskraftsinvandring.

Vänsterpartiet vill, enligt Christina Höj Larsen, ha en arbetsmarknadsprövning där arbetsmarknadens parter skulle kunna vara de som avgör frågan vilka som ska komma till Sverige för att arbeta.

”Det skulle absolut kunna vara en möjlighet. Som det är just nu blir det upp till arbetsgivaren att fritt välja vad man vill ha och frågan är varför det behövs. Är det för att det de facto finns en brist eller är det för att man faktiskt har andra syften, nämligen att man inte tänker betala full lön och ge ordentliga villkor? Jag tycker att det senare varit fallet länge nu”, säger hon.

Men Moderaterna säger tvärnej till en sådan arbetsmarknadsprövning. Partiet söker istället status quo.

”Nej, där går en röd linje för oss. Vi kommer inte gå med på att införa arbetsmarknadsprövning. Vi vill vårda den reform som vi genomförde och som innebär att det är företagen som är bäst på att avgöra vilken kompetens de behöver”, säger Maria Malmer Stenergard.

 


Innehåll från Löwe RekryteringAnnons

Unik process garanterar rätt kandidat till rätt tjänst

Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.
Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.

Efter att tillsammans med kunden ha tagit fram en träffsäker kravprofil på en utlyst tjänst, gör Löwe Rekryterings unika, anonymiserade rekryteringsprocess att du som kund alltid kan vara säker på en sak: att du får rätt kandidat till rätt tjänst.

– Vi har tagit bort faktorer som utseende kön, ålder och etnicitet när vi lämnar CV till våra kunder. Istället fokuserar vi på det som är viktigt, nämligen utbildning, arbetslivserfarenhet och sociala färdigheter, säger Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.

Kompetensförsörjning är komplext med många kostsamma fallgropar för dig som arbetsgivare, speciellt om du som företagsledare är mån om ditt arbetsgivarvarumärke. Löwe Rekrytering är specialister med erfarenhet av att skapa unika lösningar för rekrytering och bemanning. Här är man övertygad om att principen ”korten på bordet” är rätt väg att gå, och i kombination med den beprövade rekryteringsprocessen har detta lett till ett ovanligt högt antal framgångsrika matchningar. Roger Hult är övertygad om att detta grundar sig i att Löwes 30-dagars rekryteringsprocess banar väg för ömsesidig öppenhet och transparens – kring de faktorer som faktiskt är viktiga.

– Det finns en beklaglig trend där både arbetsgivare och arbetssökande enbart lyfter fram sina positiva sidor. Vi anser att båda parter har en skyldighet – och ska ha möjlighet – att tydligt och sakligt kunna ställa frågor och få svar. Från arbetsgivarens sida gäller det att ärligt beskriva samtliga arbetsuppgifter och kandidaten behöver i sin tur vara rak med sina egna styrkor och svagheter.

Löwes AI algoritm sållar bland kandidater

När arbetets kravprofil och sociala kravprofil är framtagna skrivs en annons och då väljs också rätt annonskanaler. Som experter inom kandidatbeteenden hittar Löwe rätt mediekanal och kommunikationslösning för att kunden ska nå sin önskade målgrupp. För att undvika oväntade överraskningar använder sig Löwe Rekrytering av en egen AI-algoritm, LIR (Löwe Intiutive Recruiter). LIR är enligt den formella definitionen ett obevakat självlärande artificiellt intelligent program. Den klarar av att granska språket på detaljnivå i kandidatens CV vilket innebär att den läser av ord för ord och mening för mening i CV:t för att se om kompetensen är lämplig i det kandidaten beskriver utifrån ställd kravprofil från arbetsgivaren. LIR möjliggör för arbetsgivaren att lägga till en social kravprofil utöver den utlysta tjänstens kravprofil. Kandidaten måste nu i större omfattning än tidigare beskriva den egna personligheten i inlämnad CV för att matcha den sociala kravprofilen som arbetsgivaren har kopplat till utlyst tjänst. De kandidater som är kvar får kompletterande frågor innan de sedan kontaktas för en inledande intervju.

– Känns allt bra fortsätter vi till nästa steg med en längre, kompetensbaserad intervju hos oss på Löwe Rekrytering. Vi presenterar våra utvalda finalister för kunden med en koncis sammanfattning och återkopplar till personlighetstesterna. Först därefter gör vi en överlämning så att kunden kan förbereda inför en slutintervju. Det är först då som kunden ser vem kandidaten är, så att båda kan vara säkra på att enbart relevanta faktorer spelar in i urvalsprocessen; självklart medverkar våra rekryteringskonsulter även då, betonar Roger.

Utvecklar egna tekniska lösningar

Efter att kandidaten har blivit anställd gör Löwe Rekrytering månadsvisa uppföljningar under provanställningstiden. Om det mot all förmodan skulle bli en felrekrytering från Löwes sida, bekostar företaget kostnaden för uppsägningstiden inklusive arbetsgivaravgiften och hittar en ny kandidat till utan extra kostnad. Det är dock inte bara i rekryteringen som Löwes styrkor finns. Bolaget utvecklar alla sina tekniska lösningar själva och kan därför hjälpa sina kunder att möta en mängd komplexa utmaningar.

– Vi vet hur man på djupet kan skräddarsy unika AI-algoritmer för ett bolags specifika behov och använder oss utav maskininlärning. Med hjälp av AI-algoritmer kan man avlasta administrativa uppgifter som tar tid från beslutsfattare i ett bolag, bland annat VD, CFO, COO och CMO.Vi kan också skräddarsy unika AI-lösningar för att hjälpa ledare inom idrottsrörelsen med administrativa uppgifter, alltifrån sportchefer och ekonomiadministratörer till tränare.

Med AI-produkten LID (Löwe Intuitive Developer) kan kunder till exempel granska en befintlig personalstyrkas kompetens för att säkerställa att rätt person är på rätt plats. LID är en egenutvecklad artificiell intelligens (AI) som utvärderar den befintliga personalstyrkan. Den är objektiv och opartisk vilket ger alla en rättvis chans att bli bedömda utifrån det man har presterat i bolaget.

– LID tar all skriftlig information som finns om personalen och samlar den i en databas. Där granskas materialet på detaljnivå av vår algoritm, för att se till att alla är på rätt plats. LID kan också användas för att utvärdera personal inför en omorganisation eller ett annonserat varsel, eller då man står i begrepp att köpa upp ett annat bolag. LID kan i princip hantera hela granskningen av ett företags organisation till en bråkdel av kostnaden av vad organisationskonsulter tar i arvode.

Eliminerar bluffakturor till 100 procent

En annan tjänst Löwe erbjuder är programvaran Löwe Interceptor, som eliminerar bluffakturor till 100 procent. Programvaran kan integreras med vilket ekonomiprogram som helst, är helautomatiskt och behöver minimal översyn.

– Då många människor är hemma på grund av Coronakrisen, har kriminella element inte kunnat tjäna olagliga pengar den traditionella vägen genom exempelvis bostadsinbrott. Därför förutspår vi en lavinartad ökning av bluffakturor i år, i synnerhet vid överlämningar mellan ordinarie ekonomianställda och vikarierande semesterpersonal. Vår AI-lösning garanterar till 100% att inga bluffakturor släpps igenom och kan beroende på kundens tillval radera den fakturan så att t ex en oerfaren vikarierande ekonomiassistent av misstag inte betalar bluffakturan till företag med kopplingar till det yrkeskriminella nätverket. De som skickar ut bluffakturor är oftast yrkeskriminella organisationer och detta är vårt sätt att förhindra att företag av misstag bidrar till den yrkeskriminella verksamheten, avslutar Roger.

Fakta Löwe AI

Vi från Löwe AI som är en del av Löwe Consulting har tagit fram en kampanj för DI:s läsare. De företag som köper programlicensen för 120 000 SEK exklusive moms, som hanterar ett obegränsat antal fakturor, får använda programmet fram till 2021.12.31 om man lägger en intresseanmälan via vår hemsida.

EXTERN LÄNK: Läs mer här!

Mer från Löwe Rekrytering

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Löwe Rekrytering och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?