Annons

V och M förhandlar om välfärdsmiljarder - ”tror vi kommer att komma överens”

Mer pengar till kommunerna. I en ohelig allians mellan Vänsterpartiet och Moderaterna pågår samtal om att pressa regeringen på mer pengar till välfärden.

”Jag tror vi kommer att komma överens”, säger Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Agenda.

Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitiska talespersoner för sina respektive partier.
Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitiska talespersoner för sina respektive partier.

Några nya besked gavs inte när Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitiska talespersoner för sina respektive partier, frågades ut i Agenda. Båda vittnar om att förhandlingar pågår, utan att avslöja något om vilka kompromisser de är redo att ingå.

Samtalen ska fortsätta under måndagen. Ulla Andersson tror inte att det tar lång tid innan ett förslag kan vara klart.

”Vi fortsätter jobba för att ta oss framåt, och räknar inte med att det tar veckor, snarare dagar. Det viktiga är att välfärden får pengar”, säger hon.

På frågan om den avgående partiledaren Jonas Sjöstedts besked påverkar frågan svarar Ulla Andersson nej. Hon vill heller inte diskutera om hon själv är aktuell som efterträdare.

”Jag har inget besked att lämna angående partiledarvalet. Det kommer jag att göra vid ett senare tillfälle”, säger hon i Agenda.

Andersson fick också frågan om att behöva få stöd från Sverigedemokraternas, något som är nödvändigt för att få majoritet. Hon svarade:

”Vi för fram Vänsterpartiets politik. Hur Sverigedemokraterna röstar får de besluta.”

Även om V och M är överens om behovet av pengar till välfärden så går meningarna i sär om hur satsningen ska finansieras. Andersson vill finansiera satsningen med överskottet.

”Vi tycker det behövs tio miljarder, då tar vi av det överskott som finns i och med överskottsmålet. Välfärden behöver pengar och vi gör vad som krävs för det”, säger hon i Agenda.

Moderaterna vill hålla kvar vid överskottsmålet.

”I grunden tycker vi att förslag ska finansieras, och skulle hellre skära ner på biståndet. Men det här är en sak vi ska förhandla om”, säger Elisabeth Svantesson.

Att pengar ska tas från biståndet håller inte Ulla Andersson med om:

”Det är välkänt att vi står upp för enprocentsmålet.”

Att kommuner och regioner behöver mer pengar i vårändringsbudgeten är föremål för förhandlingar mellan regeringspartierna S och MP och samarbetspartierna C och L.

Men oppositionspartierna V, M, KD och SD i riksdagens finansutskott anser att det fortsatt finns utrymme att pressa regeringen. V, M och KD har öppet sagt att de kan förhandla med varandra. Vid ett möte i utskottet i torsdags beslutades att oppositionens initiativ ska bordläggas i en vecka.

Samtidigt har budskapen från oppositionen varit splittrade i fråga om både summor och finansiering.

I M:s ”räddningspaket för välfärd och trygghet” föreslås 5,6 miljarder kronor till välfärden, polisen och rättsväsendet.

Av pengarna ska tre miljarder gå till välfärden – vilket SD sagt sig stödja. Pengarna tar M från bland annat biståndet och byggsubventioner.

KD:s förslag omfattar 6,7 miljarder, men partiet vill inte minska biståndet.

V har sagt sig vilja ha minst tio miljarder kronor till välfärden och säger nej till att ta pengar från biståndet och byggsubventionerna.

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) har sagt att det vore oseriöst att partier försöker tvinga fram en extra tilläggsbudget. Han och den ekonomiskpolitiske talespersonen Emil Källström (C) anklagar motsidan för att ägna sig åt ett innehållslöst spel.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?