V och M förhandlar om tuffare regler för arbetskraftsinvandring

Vänsterpartiet och Moderaterna har inlett förhandlingar om stramare arbetskraftsinvandring. Men uppgiften att gifta arbetsmarknadsfrågor mellan de två partierna gör att vidderna i höger-vänsterskalan gör sig påminda.

Foto:TT

Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbetet med ny reglering av arbetskraftsinvandringen tillsammans med Moderaterna.

Det meddelar Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

”Det hade varit naturligt att göra överenskommelser med Socialdemokrater om det här eftersom vi båda är arbetarrörelsens partier. Nu har de sagt nej till det, då försöker vi vända oss utåt och hitta andra sätt”, säger hon.

Under torsdagen träffades partierna för en första förhandling om arbetskraftsinvandringen.

”Vi hade ett bra och konstruktivt möte och vi kommer fortsätta diskussionerna. Exakt hur diskussionerna gick vill jag inte gå in på”, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Kommer partierna överens innebär det uppförsbacke för januaripartiernas arbetskraftsinvandringspaket, som presenterades under gårdagen.

Innanför inslagspappret, förgyllt med rosor, maskros, fyrklöver och blåklint, fanns bland annat förslag om att utreda hur kompetensutvisningar ska stoppas och om ett försörjningskrav bör införas för anhöriga.

Så långt stämmer januaripartiernas riktning överens med Moderaternas förslag på åtstramningar, som partiet presenterade under måndagen.

Men två stora skillnader mellan förslagen är Moderaternas skarpa krav på heltidslön för arbetskraftsinvandring och att M vill skrota möjligheten för en person som sökt asyl i Sverige kan ändra sin ansökan om uppehållstillstånd till arbete som anledning för att komma hit: så kallat spårbyte.

För att januaripartierna ska lyckas med att få igenom kommande förslag om arbetskraftsinvandring får oppositionen inte samla sig och gå till gemensam mottattack. 

Just nu ser Moderaterna ut att ha ett bättre utgångsläge, endast på grund av att det i januariavtalet står nedpräntat att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande. 

Förhandlingar mellan januaripartierna och V är alltså uteslutet. Januaripartierna har med andra ord surrat sig i masten på väg mot vad som kan bli ännu en grundstötning mot den samlade oppositionen.

Men även om Moderaterna har övertag, är vägen till en kompromiss lång.

”Jag ser bitar som jag delvis tycker är intressanta, till exempel har Moderaterna frågor kring heltid. Jag ser också bitar som inte spelar roll eller som är direkt dåliga, exempelvis försörjningskrav”, säger Christina Höj Larsen.

En tuff strid mellan V och M väntar om frågan om vem som ska få avgöra vilka yrken som ska möjliggöra arbetskraftsinvandring.

Vänsterpartiet vill, enligt Christina Höj Larsen, ha en arbetsmarknadsprövning där arbetsmarknadens parter skulle kunna vara de som avgör frågan vilka som ska komma till Sverige för att arbeta.

”Det skulle absolut kunna vara en möjlighet. Som det är just nu blir det upp till arbetsgivaren att fritt välja vad man vill ha och frågan är varför det behövs. Är det för att det de facto finns en brist eller är det för att man faktiskt har andra syften, nämligen att man inte tänker betala full lön och ge ordentliga villkor? Jag tycker att det senare varit fallet länge nu”, säger hon.

Men Moderaterna säger tvärnej till en sådan arbetsmarknadsprövning. Partiet söker istället status quo.

”Nej, där går en röd linje för oss. Vi kommer inte gå med på att införa arbetsmarknadsprövning. Vi vill vårda den reform som vi genomförde och som innebär att det är företagen som är bäst på att avgöra vilken kompetens de behöver”, säger Maria Malmer Stenergard.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?