Annons

V och KD kräver att Kinas Sverigeambassadör utvisas

I samband med en riksdagsdebatt i dag om Kinastrategin krävde Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou ska förklaras persona non grata och därmed utvisas. Detta rapporterar SVT

Kinas ambassadör Gui Congyou.
Kinas ambassadör Gui Congyou.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Utrikesminister Ann Linde, som höll i debatten, höll med om att Gui Congyou gjort många ”oacceptabla och allvarliga uttalanden” men framhöll att Kina är viktigt för svenska arbetstillfällen.

Enligt SVT framförde riksdagsledamöter från Centerpartiet och Liberalerna att Kina är en diktatur och en enpartistat som uppträder aggressivt även utanför landets gränser. 

Riksdagspartierna står enade i att fördöma den kinesiske ambassadörens agerande i samband med utdelningen av PEN-klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Det gäller även kraven på hans frigivning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?