ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

V och KD kräver att Kinas Sverigeambassadör utvisas

  • Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I samband med en riksdagsdebatt i dag om Kinastrategin krävde Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou ska förklaras persona non grata och därmed utvisas. Detta rapporterar SVT

Utrikesminister Ann Linde, som höll i debatten, höll med om att Gui Congyou gjort många ”oacceptabla och allvarliga uttalanden” men framhöll att Kina är viktigt för svenska arbetstillfällen.

Enligt SVT framförde riksdagsledamöter från Centerpartiet och Liberalerna att Kina är en diktatur och en enpartistat som uppträder aggressivt även utanför landets gränser. 

Riksdagspartierna står enade i att fördöma den kinesiske ambassadörens agerande i samband med utdelningen av PEN-klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Det gäller även kraven på hans frigivning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer