1515

V-ledaren vill se höjda pensioner och ett erkännande – ”inte särskilt höga krav”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kräver högre pensioner och ett erkännande som Socialdemokraternas regeringsunderlag för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
”Som ni märker är detta inte särskilt höga krav”, säger Nooshi Dadgostar. 

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det var i torsdags som den nytillträdda S-ledaren Magdalena Andersson fick i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att undersöka förutsättningarna att bilda en ny regering. Strax därefter bjöd hon in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till ett första möte i fredags, vilka har följts av intensiva förhandlingar.

Nu får Magdalena Andersson ytterligare några dagar, fram till måndagen, av talmannen för att nå en uppgörelse för att säkra Vänsterpartiets stöd. Själv är hon optimistisk.

”Det är väldigt konstruktiva samtal som vi har och jag är naturligtvis redo att göra eftergifter så att vi kan komma överens, men naturligtvis bara om det leder till att Sverige får en regering på plats”, säger Magdalena Andersson.

Inför förhandlingarna varnade Vänsterledaren Nooshi Dadgostar att de kan bli både svåra och utdragna, men nu låter det annorlunda. 

”Som ni märker är detta inte särskilt höga krav. Det är inte 73 punkter utan det är förhållandevis modesta krav”, säger hon. 

Vänsterpartiets sakpolitiska krav handlar i första hand om höjda pensioner. 

”En utgångspunkt är att de sämst ställda pensionärerna ska få förbättringar”, säger Nooshi Dadgostar som inte vill svara på om förstärkta bostadstillägg eller sänkt skatt för pensionärer är godtagbara vägar att nå samma mål. 

Vid sidan om sakpolitiska krav på förstärkningar av pensionerna, men även sjukförsäkringen, menar V-ledaren att hennes parti framöver måste erkännas som en del av det socialdemokratiska regeringsunderlaget. 

”Det är viktigt att komma överens om spelreglerna med den här regeringen, så att den inte förlorar sitt regeringsunderlag och vi hamnar i den här situationen igen och igen”, säger Nooshi Dadgostar. 

V-ledaren ger inga besked hur partiet kommer att ställa agera i den slutliga budgetvoteringen. 

”Alla budgetfrågor kommer vi att återkomma till”, säger hon. 

Om förhandlingarna går i lås följer en tajt tidsplan: Förslaget att föreslå Andersson till statsminister bordläggs måndag och tisdag följt av en statsministeromröstning på onsdagen, samma dag som riksdagens budgetvotering är planerad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?