V kräver välfärdsmiljarder – redo förhandla med M och KD

Vänsterpartiet och Moderaterna kräver mer pengar till välfärden. Båda partierna är nu redo att agera i riksdagen för att tvinga fram en höjning av anslagen till kommunerna.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Det var i början av december som oppositionspartierna valde att gå ihop över blockgränsen och hota med ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hotet ledde till att regeringen tvingades backa och ändra inriktning på reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Nu står Vänsterpartiet och Moderaterna redo att agera igen och den här gången handlar det om anslagen till landets kommuner och regioner.

Enligt Vänsterpartiet behövs ett tillskott på 10 miljarder kronor till skolan, vården och omsorgen.

”Vi är på väg in i en välfärdskris och regeringen måste agera”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet anser att pengarna måste fram snabbt och tänker inte vänta till vårändringsbudgeten i april. Uppmaningen till regeringen är att gå fram med en extra ändringsbudget och den vägen höja anslagen till kommunerna.

Om inte regeringen går med på kravet är Jonas Sjöstedt redo att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Vi är beredda att tillsammans ta fram ett förslag som innebär ett rejält tillskott till välfärden och vi tror att ett sådant kan få majoritet i riksdagen”, säger han.

”Vi vill göra det så snart som möjligt och vi är beredda att sätta oss ned redan denna vecka om det krävs. Därför bör regeringen komma med ett besked senast under morgondagen.”

Även från höger hörs krav på mer pengar till välfärden och på torsdag kommer Moderaterna lägga fram ett eget förslag på en extra ändringsbudget i finansutskottet.

Totalt vill Moderaterna se ett tillskott på 5,6 miljarder kronor, som ska gå till kommunerna, regionerna och rättsväsendet.

Partiledaren Ulf Kristersson pekar på de stora utmaningar som kommunerna brottas med kopplat till demografin och integrationen.

Den vikande konjunkturen gör också att skatteunderlaget urholkas, samtidigt som kommunernas kostnader ökar.

”Den här ekvationen kommer inte att hålla”, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna hoppas nu få stöd för sin linje i utskottet, men är samtidigt redo att förhandla med de andra oppositionspartierna om utformningen av förslaget.

Till skillnad från Vänsterpartiet anser Moderaterna att satsningarna på välfärden och rättsväsendet måste finansieras krona för krona.

Partiet vill bland annat skära ned på biståndet och minska regeringens byggsubventioner. Moderaterna säger även nej till det nya friåret och utökningen av extratjänster.

Dessutom säger Moderaterna nej till ingångsavdraget med sänkta arbetsgivaravgifter, som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

”Den här typen av subventioner är ineffektiva”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Även om både Moderaterna och Vänsterpartiet nu kräver mer pengar till kommunerna, så står partierna långt ifrån varandra.

Enligt Jonas Sjöstedt är det uteslutet att Vänsterpartiet skulle gå med på att sänka biståndet och han vill heller inte dra ned på byggsubventionerna.

Vänsterpartiet anser också att Moderaternas ökning av anslagen till kommunerna på 3 miljarder kronor är alldeles för klen.

Om partierna till slut skulle komma överens om en gemensam lösning, måste de ha Sverigedemokraterna med sig för att klara omröstningen i riksdagen.

Något Jonas Sjöstedt ser som oproblematiskt.

”Vi slutar inte lägga fram vår politik för att Sverigedemokraterna i enskilda fall röstar på liknande förslag”, säger han.


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?