1515
Annons

V kräver välfärdsmiljarder – redo förhandla med M och KD

Vänsterpartiet och Moderaterna kräver mer pengar till välfärden. Båda partierna är nu redo att agera i riksdagen för att tvinga fram en höjning av anslagen till kommunerna.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Det var i början av december som oppositionspartierna valde att gå ihop över blockgränsen och hota med ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hotet ledde till att regeringen tvingades backa och ändra inriktning på reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Nu står Vänsterpartiet och Moderaterna redo att agera igen och den här gången handlar det om anslagen till landets kommuner och regioner.

Enligt Vänsterpartiet behövs ett tillskott på 10 miljarder kronor till skolan, vården och omsorgen.

”Vi är på väg in i en välfärdskris och regeringen måste agera”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet anser att pengarna måste fram snabbt och tänker inte vänta till vårändringsbudgeten i april. Uppmaningen till regeringen är att gå fram med en extra ändringsbudget och den vägen höja anslagen till kommunerna.

Om inte regeringen går med på kravet är Jonas Sjöstedt redo att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Vi är beredda att tillsammans ta fram ett förslag som innebär ett rejält tillskott till välfärden och vi tror att ett sådant kan få majoritet i riksdagen”, säger han.

”Vi vill göra det så snart som möjligt och vi är beredda att sätta oss ned redan denna vecka om det krävs. Därför bör regeringen komma med ett besked senast under morgondagen.”

Även från höger hörs krav på mer pengar till välfärden och på torsdag kommer Moderaterna lägga fram ett eget förslag på en extra ändringsbudget i finansutskottet.

Totalt vill Moderaterna se ett tillskott på 5,6 miljarder kronor, som ska gå till kommunerna, regionerna och rättsväsendet.

Partiledaren Ulf Kristersson pekar på de stora utmaningar som kommunerna brottas med kopplat till demografin och integrationen.

Den vikande konjunkturen gör också att skatteunderlaget urholkas, samtidigt som kommunernas kostnader ökar.

”Den här ekvationen kommer inte att hålla”, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna hoppas nu få stöd för sin linje i utskottet, men är samtidigt redo att förhandla med de andra oppositionspartierna om utformningen av förslaget.

Till skillnad från Vänsterpartiet anser Moderaterna att satsningarna på välfärden och rättsväsendet måste finansieras krona för krona.

Partiet vill bland annat skära ned på biståndet och minska regeringens byggsubventioner. Moderaterna säger även nej till det nya friåret och utökningen av extratjänster.

Dessutom säger Moderaterna nej till ingångsavdraget med sänkta arbetsgivaravgifter, som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

”Den här typen av subventioner är ineffektiva”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Även om både Moderaterna och Vänsterpartiet nu kräver mer pengar till kommunerna, så står partierna långt ifrån varandra.

Enligt Jonas Sjöstedt är det uteslutet att Vänsterpartiet skulle gå med på att sänka biståndet och han vill heller inte dra ned på byggsubventionerna.

Vänsterpartiet anser också att Moderaternas ökning av anslagen till kommunerna på 3 miljarder kronor är alldeles för klen.

Om partierna till slut skulle komma överens om en gemensam lösning, måste de ha Sverigedemokraterna med sig för att klara omröstningen i riksdagen.

Något Jonas Sjöstedt ser som oproblematiskt.

”Vi slutar inte lägga fram vår politik för att Sverigedemokraterna i enskilda fall röstar på liknande förslag”, säger han.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?