Annons

V kräver välfärdsmiljarder – redo förhandla med M och KD

Vänsterpartiet och Moderaterna kräver mer pengar till välfärden. Båda partierna är nu redo att agera i riksdagen för att tvinga fram en höjning av anslagen till kommunerna.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Det var i början av december som oppositionspartierna valde att gå ihop över blockgränsen och hota med ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hotet ledde till att regeringen tvingades backa och ändra inriktning på reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Nu står Vänsterpartiet och Moderaterna redo att agera igen och den här gången handlar det om anslagen till landets kommuner och regioner.

Enligt Vänsterpartiet behövs ett tillskott på 10 miljarder kronor till skolan, vården och omsorgen.

”Vi är på väg in i en välfärdskris och regeringen måste agera”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet anser att pengarna måste fram snabbt och tänker inte vänta till vårändringsbudgeten i april. Uppmaningen till regeringen är att gå fram med en extra ändringsbudget och den vägen höja anslagen till kommunerna.

Om inte regeringen går med på kravet är Jonas Sjöstedt redo att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Vi är beredda att tillsammans ta fram ett förslag som innebär ett rejält tillskott till välfärden och vi tror att ett sådant kan få majoritet i riksdagen”, säger han.

”Vi vill göra det så snart som möjligt och vi är beredda att sätta oss ned redan denna vecka om det krävs. Därför bör regeringen komma med ett besked senast under morgondagen.”

Även från höger hörs krav på mer pengar till välfärden och på torsdag kommer Moderaterna lägga fram ett eget förslag på en extra ändringsbudget i finansutskottet.

Totalt vill Moderaterna se ett tillskott på 5,6 miljarder kronor, som ska gå till kommunerna, regionerna och rättsväsendet.

Partiledaren Ulf Kristersson pekar på de stora utmaningar som kommunerna brottas med kopplat till demografin och integrationen.

Den vikande konjunkturen gör också att skatteunderlaget urholkas, samtidigt som kommunernas kostnader ökar.

”Den här ekvationen kommer inte att hålla”, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna hoppas nu få stöd för sin linje i utskottet, men är samtidigt redo att förhandla med de andra oppositionspartierna om utformningen av förslaget.

Till skillnad från Vänsterpartiet anser Moderaterna att satsningarna på välfärden och rättsväsendet måste finansieras krona för krona.

Partiet vill bland annat skära ned på biståndet och minska regeringens byggsubventioner. Moderaterna säger även nej till det nya friåret och utökningen av extratjänster.

Dessutom säger Moderaterna nej till ingångsavdraget med sänkta arbetsgivaravgifter, som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

”Den här typen av subventioner är ineffektiva”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Även om både Moderaterna och Vänsterpartiet nu kräver mer pengar till kommunerna, så står partierna långt ifrån varandra.

Enligt Jonas Sjöstedt är det uteslutet att Vänsterpartiet skulle gå med på att sänka biståndet och han vill heller inte dra ned på byggsubventionerna.

Vänsterpartiet anser också att Moderaternas ökning av anslagen till kommunerna på 3 miljarder kronor är alldeles för klen.

Om partierna till slut skulle komma överens om en gemensam lösning, måste de ha Sverigedemokraterna med sig för att klara omröstningen i riksdagen.

Något Jonas Sjöstedt ser som oproblematiskt.

”Vi slutar inte lägga fram vår politik för att Sverigedemokraterna i enskilda fall röstar på liknande förslag”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?