1515

V hotar med misstroendeförklaring – C redo att gå till extraval

Centerpartiet är beredda att gå till extraval för att ”visa att extrema partier inte kan ta ansvar”.

Detta efter att vänsterledaren Jonas Sjöstedt återigen hotat med en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven, efter beskedet att det inte blir något las-avtal.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto:Claudio Bresciani/TT

Det var på fredagseftermiddagen som LO meddelade att man tackar nej till las-avtalet med Svenskt Näringsliv.

”Det är beklagligt att parterna inte kommit överens, men samtidigt är det inte förvånande”, säger Jonas Sjöstedt till TT.

TT: Står Vänsterpartiet fast vid det tidigare hotet om att väcka misstroende om regeringen gör lag av las-utredningens förslag?
”Statsministern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftning om utredningen. Men om regering går vidare med förslaget står vi fast vid att han inte kan vara kvar som statsminister”, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven uppger i en skriftlig kommentar att regeringen vill se en balans mellan parterna:

”Jag har stor respekt för de olika ställningstaganden som meddelats i dag från arbetsmarknadens parter. Regeringens utgångspunkt är att en förändring av anställningsskydd och omställning måste upprätthålla en grundläggande balans mellan parterna samt ha stöd från alla delar av arbetsmarknaden. Regeringen har nu tagit del av parternas besked och kommer nu att analysera läget.”

På frågan om hur länge Vänsterpartiet kommer vänta med att väcka misstroende mot Stefan Löfven svarar Sjöstedt att partiet inväntar ett svar från statsministern.

”Nu väntar vi på Löfvens svar, som är det som avgör helt hur vi kommer att agera framöver. Om de drar tillbaka att göra lag av las-utredningens förslag så kan han sitta kvar. Nu avgörs det här av hur Löfven ställer sig. Ska han gå till historien som statsministern som slår sönder den svenska anställningstryggheten?”

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Centerpartiet, kallar LO:s beslut för ”väldigt beklagligt”.

”Det här var en historisk chans för parterna att ta ansvar. Två av parterna tog chansen. En av dem gjorde inte det”, sammanfattar han.

Beskedet är nu att utredningen ska bli lag, vilket också står i Januariavtalet. Men innan det kan C-toppen tänka sig att lyssna på PTK och Svenskt Näringsliv.

”Eftersom två av parterna tog ett ansvar och kom överens är vi beredda att lyssna på dem. Vi är skyldiga dem det”, säger han.

TT: V hotar med en misstroendeförklaring som i förlängningen kan leda till ett extraval. Hur ser du på det?
”Om man från extremernas sida utnyttjar den här frågan för att skapa kaos och ett extraval, är vi beredda att gå till ett extraval för att visa att extrema partier inte kan ta ansvar”, säger Martin Ådahl.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni beklagar även hon beskedet från LO.

”Även om parterna inte kommit överens så kommer arbetsrätten nu att moderniseras – för det finns en bred majoritet i riksdagen”, skriver hon i en kommentar till TT.

Sabuni säger att man nu bör lyssna på de tekniska synpunkter som kan komma av remissinstanserna, men ”att utredningen om en moderniserad arbetsrätt nu ska genomföras är glasklart”.


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?