1515
Annons

V: Centerpartiet har dåligt sinne för ekonomi

Vänsterpartiet vill stoppa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Det säger den tillträdande vänsterpartiledare Nooshi Dadgostar. Vänsterpartiet hoppas få stöd av oppositionen för detta. 

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet vill bryta ut nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga för att satsa på andra saker. 

”Vi kommer att vända oss till Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi vill göra det här för är det är pengar i sjön. Vi vill att det blir nya arbetstillfällen”, säger Nooshi Dadgostar på en träff med riksdagsjournalister.

Reformen som Centerpartiet driver beräknas kosta 9 miljarder kronor per år. 

”Centerpartiet har dåligt sinne för ekonomi. De förstår inte hur samhället fungerar.  Det enda de håller på med är att pressa pengar upp till stora fastighetsägare, till de som har pengar redan som det är, det skapar ingen rörelse i ekonomin”, säger hon.

”Centerpartiet är otroligt naiva när det gäller ekonomi”, fortsätter hon.  

Vad vill ni använda de 9-miljarderna till ?

”Vi vill helst att de går till regioner och kommuner. Om jag får önska vill jag ge generella statsbidrag.” 


MP kampanjflörtar med Göran Persson – kritiseras internt

Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.

Det möter kritik i partiet.

Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.
Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.Foto:Tommy Pedersen/TT; Cornelia Jönsson

En annan slogan MP återanvänder till årets val är ”Alla ska med ”. Något som Socialdemokraterna gick till val på 2006.

På MP:s valaffischer kommer det nu att stå: ”Alla ska med när Sverige ställer om”.

”Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, alla ska med. Vi går till val med politik för starkt klimatarbete, stark välfärd och ökad jämlikhet”, säger språkröret Märta Stenevi när hon och Per Bolund inleder partiets valupptakt i Karlstad. 

Men återanvändandet av tidigare socialdemokratiska valslogans möter kritik i partiet.

”Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det”, säger Daniel Helldén, som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm.

Han tycker också att partiets prioriteringar blir för ofokuserade och anslaget för brett.

”Det blir många frågor och otydlighet. Den enda fråga vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna, och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där, vi kommer inte ha tid i tre månader att trumma in andra frågor till väljarna”, säger han till TT. 

Märta Stenevi manar till strid mot alla partier som inte tar klimathotet på allvar.

”Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra kaos med alla som försöker hindra klimaträttvisan”, säger hon.

Enligt partisekreterare Katrin Wissing prioriterar Miljöpartiet tre områden inför valet: Miljö och klimat, jämställdhet och demokrati samt mänskliga rättigheter.

Samtidigt understryker hon att partiet har bredare ambitioner än så.

”Vi vill visa att vi har svaren på alla samhällets utmaningar”, säger hon. 

Valanalysen från förra valet konstaterade att sex prioriterade frågor som partiet då prioriterade var ”för många för ett litet parti att nå ut med”.

Daniel Helldén tycker inte att partiet lever upp till den slutsatsen.

”Nej, det tycker jag inte, även om det är tre frågor nu, så är det ändå så att man vill ha in alla frågor. Vi har en fråga som är vår, där ska vi ligga, vi har en eller en och halv procent som vi behöver fånga hem, då ska vi jobba med det”, säger han.

Språkröret Per Bolund gick till hårt angrepp mot övriga partier i sitt tal.

”Det gör mig så förbannad att alla, ja faktiskt alla andra partier från V till SD, med berått mod mitt i klimatkrisen väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver.”

”Jag har bara en sak att säga till alla partier, från V till SD som plötsligt vill rea ut klimatet och vår framtid: Skämmes ta mig fan!”

Han kritiserade särskilt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

”Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner. Hennes Vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest. De är beredda att gå ihop med det mest högerextrema partiet i svensk politik för att montera ner klimatpolitiken och medvetet skada klimatet”, säger Bolund.

Miljöpartiet vill göra det lättare att bygga laddinfrastruktur i bostadsrättsföreningar och hyreshus. Partiet vill satsa tre miljarder kronor för att ändra på förutsättningarna för detta.

Det ska genom att rensa upp regelkrångel för samfälligheter så att enskilda hushåll får rätt till laddinfrastruktur. Sverige bör vidare begära undantag från EU:s statsstödsregler för att hyres- och bostadsrättsföreningar ska kunna få stöd för nya laddstolpar samt öka ladda-bil-stödet för att tillgodose ökad efterfrågan på stöd för att bygga laddinfrastruktur.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?