ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

I dag utses statsministerkandidaten - här är hålltiderna

Stefan Löfven vill nu prövas som statsminister i kammaren efter sina förhandlingar med Vänsterpartiet. Men vilka besked Jonas Sjöstedt gett honom berättar han inte. ”Ingenting är klart förrän allting är klart.”


Sedan talmannen Andreas Norlén gav Stefan Löfven ytterligare 48 timmar för att säkra stödet för sitt regeringsalternativ har förhandlingarna med Vänsterpartiet varit intensiva. Beskedet till talmannen är att Stefan Löfven vill prövas som statsministerkandidat.

”Jag är redo att låta mig nomineras som statsminister, därmed också att gå till omröstning på fredag ”, säger Stefan Löfven.

"Vi måste få slut på fyra månaders osäkerhet", fortsätter han.

På väg in till mötet med talmannen avstod Stefan Löfven från att ge besked om vilka besked han fått från Vänsterpartiet. Inte heller vid pressträffen fick de frågorna några svar.

”Ingeting är klart förrän allting är klart”, säger en luttrad Stefan Löfven.

S-ledarens regeringschanser ligger nu i Vänsterpartiets händer. Samtidigt har han en svår balansgång att göra gentemot Centerpartiet och Liberalerna. Partiernas krav ligger bakom den "anti-V-klausul", som vid sidan om en kraftig politisk högersväng, är svårsmält för Vänsterpartiet i fyrpartiuppgörelsen. Men Stefan Löfven pekar på att den tolkning som S gör av formuleringen att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige” bara omfattar de områden som ingår i överenskommelsen.

”Alla fyra partier som gjort den här överenskommelsen har uttalat att det är så den ska tolkas”, säger Stefan Löfven.

På tisdagen inledde Socialdemokraterna en charmoffensiv gentemot Vänsterpartiet, vid sidan om förhandlingarna. Finansminister Magdalena Andersson uttryckte på Facebook "stor respekt för Vänsterpartiet och deras hållning i regeringsfrågan" i ett inlägg där hon samtidigt hyllade den gångna mandatperiodens samarbete. LO Sverige skrev i ett annat inlägg att man förstår kritiken mot "anti-V-klausulen."

När Jonas Sjöstedt träffade journalister på måndagens pressträff gick det inte att ta fel på ilskan.

”Förutsätter man våra mandat så är det orimligt att vi ställs helt utan inflytande”, sa han.

Vänsterpartiets pressträff äger rum runt 10.30 efter Jonas Sjöstedts möte med talmannen. 

Partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff runt 10.30 efter sitt möte med talmannen.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer