ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utställningsdirektören - så hittar du guldklimparna på konstmässan

  • Carl Sundevall

I helgen är det dags för den fjortonde upplagan av Stockholm Market Art Fair, en jätteutställning med ett 50-tal konstnärer som ställer ut. Carl Sundevall, som är utställningsdirektör, ger sina bästa tips. 

Vad får man inte missa på helgens utställning?

”Vi har tyngre konstnärer än någonsin i år. Bland de stora namnen finns Nathalie Djurberg och Hans Berg som blev väldigt uppmärksammade på Moderna Museet i somras. De har gjort en animerad film som har premiär på mässan. Ólafur Elíasson är en av världens främsta konstnärer när det kommer till miljöfrågor, kanske den allra främsta. Han jobbar med skultur och har gjort installationer över hela världen.”

Hur visar sig ny typ av konst på mässan?

”På fredagseftermiddagen kommer vi ha ett panelsamtal tillsammans med den svenska dataspelsbranschen där vi diskuterar AI och konst. Sverige ligger i framkant när det kommer till ny teknik. Med är konstnärer samt representanter från Dice och Avalanche Studios samt advokatbyrån Roschier för att diskutera frågor såsom vem som äger egentligen rättigheterna till ett verk skapat av en AI.”

Vad kostar konstverken?

”Utställarna har konstverk i prisklassen 20 000 till 1,5 miljon kronor. Förra året såldes kring 300 konstverk med ett snittpris på 87 000 kronor. Men majoriteten av våra besökare kommer för att titta snarare än köpa.”

Hur ska man tänka om man är intresserad av att köpa konst?

”Överlag så är mitt tips att ta rygg på en gallerist. Galleristerna jobbar med att hitta konstnärer som de tror kan bli stora och gör allt för att få ut och stötta dem. De har lång erfarenhet och har ett bra öga för att välja ut konstnärer vars verk investeringsmässigt kan öka i värde”. 

Varför behöver man konst i sitt liv?

”För att utvecklas. Inom konsten ges utrymme för en urkreativitet som skapar känslor och driver på innovation. Politiskt sett ger även konsten ett utrymme för ifrågasättande som inte alltid lämnas i andra forum. Det finns massor av studier som visar på hur konsten påverkar oss positivt.” 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies