1515
Annons

Utsatta grupper testas före resa från Wuhan

Sjukvårdspersonal, lärare, väktare och andra som möter många människor i sina yrken måste ta ett coronavirustest innan de lämnar den kinesiska staden Wuhan, meddelar hälsomyndigheter.

Det var i Wuhan det nya coronaviruset uppdagades i vintras innan det började spridas över världen. Staden öppnades nyligen efter att ha varit nedstängd i 70 dagar. Många människor hade rest till Wuhan för att fira det kinesiska nyåret och blev fast där – och myndigheterna vill nu undvika att de sprider smitta vidare.

Personer som arbetar i andra, mindre utsatta sektorer, uppmanas att ta testet frivilligt innan de lämnar staden.

Wuhan står för 60 procent av coronavirusfallen och 84 procent av dödsfallen i Kina, enligt officiell statistik. Staden skrev nyligen upp antalet döda i covid-19 kraftigt, från 1 290 till 3 869, med hänvisning till att de tidigare rapporterna varit ofullständiga och inkorrekta.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera