Utrikesministern oroas över brister i vaccinleveranser

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) är frustrerad över att utlovade vaccinleveranser inte kommer fram som de ska. Men problemet får inte skapa ”vaccinnationalism”.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).Foto:Jessica Gow/TT

I januari uppstod stor förvirring när sprutor och kanyler för vaccinering, som skulle till Sverige, fastnade i Danmark. Den danska staten pekades ut som ansvarig, men det visade sig vara leverantören som kommit med falska uppgifter.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg hade kontakt med sin danska motsvarighet och försäkrade sig om att danska myndigheter inte låg bakom beslutet. Lastbilarna kunde dagen efter rulla in i Sverige. 

När vaccin nu inte levereras som utlovat i EU är hon frustrerad.

”Naturligtvis är det oroande, det är frustrerande, men jag vill ändå framhålla att vi måste se det här i en global kontext och inte bejaka någon form av vaccinnationalism nu. Då kan vi såga av den gren vi sitter på.”

Regeringen beslutade i förra veckan att dubbla Sveriges stöd med ytterligare 100 miljoner kronor till FN:s Covax-program och hoppas nu att övriga EU gör likadant.

Programmet ska hjälpa fattiga länder att få tillgång till vaccin och utrustning mot covid-19. 

Hallberg understryker att det är viktigt att avtalen som producenter tecknat med EU hålls – men också att vaccinering mot covid-19 är en global fråga.

”Där har vi ett ansvar att inte bara se till vårt eget land och till EU, utan vi måste titta på hur vi kan vara solidariska och dela med oss till utvecklingsländer som inte ens har egen produktionskapacitet eller har en möjlighet att få leveranser”, säger hon och fortsätter:

”Så jag tycker det här är en otroligt viktig fråga ur global kontext som vi måste klara att lösa på ett solidariskt sätt.”

Samtidigt som vaccinproduktionen inte varit så stor som utlovat är det enligt Anna Hallberg inte överraskande att produktionen inte går som på räls, med tanke på hur snabbt läkemedelsbolagen tagit fram vaccinen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?