1515
Annons

Utrikesministern oroas över brister i vaccinleveranser

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) är frustrerad över att utlovade vaccinleveranser inte kommer fram som de ska. Men problemet får inte skapa ”vaccinnationalism”.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).Foto:Jessica Gow/TT

I januari uppstod stor förvirring när sprutor och kanyler för vaccinering, som skulle till Sverige, fastnade i Danmark. Den danska staten pekades ut som ansvarig, men det visade sig vara leverantören som kommit med falska uppgifter.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg hade kontakt med sin danska motsvarighet och försäkrade sig om att danska myndigheter inte låg bakom beslutet. Lastbilarna kunde dagen efter rulla in i Sverige. 

När vaccin nu inte levereras som utlovat i EU är hon frustrerad.

”Naturligtvis är det oroande, det är frustrerande, men jag vill ändå framhålla att vi måste se det här i en global kontext och inte bejaka någon form av vaccinnationalism nu. Då kan vi såga av den gren vi sitter på.”

Regeringen beslutade i förra veckan att dubbla Sveriges stöd med ytterligare 100 miljoner kronor till FN:s Covax-program och hoppas nu att övriga EU gör likadant.

Programmet ska hjälpa fattiga länder att få tillgång till vaccin och utrustning mot covid-19. 

Hallberg understryker att det är viktigt att avtalen som producenter tecknat med EU hålls – men också att vaccinering mot covid-19 är en global fråga.

”Där har vi ett ansvar att inte bara se till vårt eget land och till EU, utan vi måste titta på hur vi kan vara solidariska och dela med oss till utvecklingsländer som inte ens har egen produktionskapacitet eller har en möjlighet att få leveranser”, säger hon och fortsätter:

”Så jag tycker det här är en otroligt viktig fråga ur global kontext som vi måste klara att lösa på ett solidariskt sätt.”

Samtidigt som vaccinproduktionen inte varit så stor som utlovat är det enligt Anna Hallberg inte överraskande att produktionen inte går som på räls, med tanke på hur snabbt läkemedelsbolagen tagit fram vaccinen.

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera