Annons

Utrikesministern om Kinas utspel: ”Oacceptabelt att framföra hot”

Utrikesminister Ann Linde är orolig över Sveriges försämrade relation till Kina. 

”Det är ett bekymmersamt läge”, säger hon. 

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde.Foto:Maja Suslin/TT

Sveriges relation till Kina är allt mer ansträngd. I slutet av förra veckan meddelade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou under ett seminarium i Göteborg att Kina skulle begränsa sitt handelsutbyte med Sverige. 

”Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan vi kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel”, sa Kinas ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten. 

Kina har reagerat kraftfullt mot att Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) för snart en månad sedan delat ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Priset går årligen till en författare eller publicist som är hotad eller förföljd. 

Som en följd av prisutdelningen är den svenska kulturministern inte längre välkommen till Kina. Det är inte heller andra kulturföreträdare för regeringen. Svenska filmer har också förbjudits i Kina.  

Utrikesminister Ann Linde beskriver den diplomatiska krisen som ett ”bekymmersamt läge”. Hon berättar att ambassadörens uttalande om ett begränsat utbyte och samarbete inom handeln inte nått henne den officiella vägen än. 

”Det är oacceptabelt att framföra hot mot den svenska regeringen och svenska ministrar”, säger ministern. 

Ann Linde säger att hon vill att Sverige ska ha en bra relation till Kina men att det inte får ske på bekostnad av Sveriges suveränitet. Sverige kommer inte att be om ursäkt för att kulturministern delade ut Tucholskypriset och Sverige kommer att fortsätta kräva att Gui Minhai släpps fri, enligt utrikesministern.  

”Vi är intresserade av att ha en bra relation till Kina.  Men vi kan inte ge avkall på vår suveränitet”, säger Ann Linde.

Varför är det viktigt för Sverige att ha en bra relation till Kina?
”Kina är ett världens största länder. Vi vill samarbeta kring handel och investeringar och försöka få möjlighet att driva gemensamma frågor”, säger Anne Linde.

Är det mycket som står på spel för Sverige?
”Det är klart att det är”, säger ministern. 

Nyligen ställde Kina in ett officiellt möte om handel i Sverige. Hur oroliga bör svenska företag vara nu?
”Som det är nu har vi ingen officiell information om att det skulle påverka handeln. Det är viktigt att veta att exporten till Kina är mellan 50 och 60 miljarder och importen är över 70 miljarder. Det finns ett stort egenintresse från kinesiska företag om att man inte sätter handeln på spel”, säger ministern. 

Kina är i dag Sveriges största handelspartner i Asien.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?