1515
Annons

Utrikesministern: Inget fritt utlandsresande i sommar

Utlandsresandet kommer inte att kunna bli som vanligt i sommar. UD:s generella avrådan gäller till den 15 juni, men inte ens om den hävs kommer det att öppnas upp helt.

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde.Foto:Claudio Bresciani/TT

”Man kommer inte kunna resa fritt efter den 15 juni”, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Sedan mitten av mars gäller en total avrådan från utlandsresor. Beslutet har förlängts en gång, och enligt utrikesminister Ann Linde kommer ett nytt beslut fattas inom ett par veckor. Men även om den generella avrådan hävs, kommer inget att vara som vanligt i sommar, säger hon.

”Vi vet inte om det kommer i gång. Vi måste följa det noga innan vi kan fatta beslut. Det kommer definitivt inte vara fritt efter den 15 juni, men exakt hur det blir måste vi återkomma till.”

Beslutet beror dels på om länder öppnar sina gränser och om flygtrafiken kommer i gång igen.

”Eftersom vi vet vilket otroligt svårt läge det varit för svenskar att ta sig hem vill vi inte utsätta folk för det nu. Plus att det fortfarande är mycket utegångsförbud och stängda gränser”, säger Ann Linde.

Under de senaste månaderna har utrikesdepartementet hjälpt omkring 7.000 svenskar att ta sig tillbaka till Sverige. Under kommande vecka hoppas man kunna ta hem de sista.

”Nu har vi bara Gambia kvar av alla dessa länder i hela världen där det fortfarande finns svenskar som inte kan ta sig hem kommersiellt.”

Enligt Linde har arbetet med att ta hem svenskar varit ett svårt logistiskt arbete. Som mest har över 90 medarbetare arbetat med coronarelaterade frågor och försökt pussla hit och dit för att få fram olika tillstånd.

”Jag vet inte hur många ministrar jag pratat med själv för att till exempel få tillstånd för personer att få åka till flygplatser under ett utegångsförbud.”

Ett beslut om att antingen häva den generella reseavrådan eller förlänga den kommer att komma ”i god tid före den 15 juni”. Ann Linde säger själv att man inte ska räkna med att det direkt blir som förut.

”Jag skulle inte boka en utlandsresa.”

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera