1515
Annons

Utrikesministern: Fler svenskkopplade har lämnat Afghanistan

Sammanlagt 225 personer har evakuerats från Afghanistan.

Förhoppningen är att kunna ta ut fler de kommande dagarna – men utrikesministern kan inte garantera att man lyckas med alla före deadline den 31 augusti.

Foto:Marko Säävälä / TT

Under måndagen växte den sammanlagda siffran från 170 till 255 personer.

”Det består dels av lokalanställda vid ambassaden och deras familjer, och personer på den så kallade svensklistan i huvudsak”, säger Ann Linde till SVT:s Aktuellt, där hon meddelade att ytterligare 55 personer kunnat evakuerats.

I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till ”svensklistan”. Flera av dem har svenska pass eller uppehållstillstånd i Sverige.

Svensklistan har på kort tid vuxit lavinartat, från cirka 20 personer till cirka 500.

De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.

”Där jobbar vi med att säkra vilka de var, det är ett mycket svårare arbete. Vi har full koll på de anställda på ambassaden och dem och deras familjer försöker vi nu att hitta sätt att ta från Kabul till flygplatsen”, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT. 

Utrikesministern säger även att hon hoppas att fler kan evakueras från Afghanistan de kommande dagarna.

Det saknas inte platser på flygen för att ta människor ut från landet. Det är säkerhetsläget som försvårar transporter till flygplatsen och kan göra att evakueringen misslyckas.

”Vi kan inte garantera att vi kommer lyckas fullt ut”, säger Ann Linde

Just nu ser man ut att ha åtta dagar på sig eftersom talibanerna enligt nyhetsbyrån Reuters inte kommer att godkänna en förlängning av tidsfristen som är satt till den 31 augusti.

Det går plan kontinuerligt och Sverige har också lyckats få in personer på andra länders flygningar, säger Linde. Så sent som på söndagen hämtade ett svenskt Herculesplan människor från Kabuls flygplats. Det är oklart hur många som var ombord.

Flera länder har tidigare skickat militär trupp för att underlätta evakueringarna, bland dem USA, Finland, Norge, Tyskland och Frankrike. Norge har evakuerat sina lokalanställda och Danmark har hittills lyckats evakuera 650 personer, skriver den danska försvarsministern på Twitter.

TT: Varför har Sverige inte kommit lika långt som Norge och Danmark?
”När det gäller Norge så har vi väldigt många fler lokalanställda med familjer, de hade totalt 46, vi har många många fler”, svarar Ann Linde. 

Utrikesministern påminner om att UD avrått från alla resor till Afghanistan sedan 2006 och att alla svenskar i landet den 5 augusti uppmanades att lämna landet.

På en fråga om alla de drygt 500 på den så kallade svensklistan ska evakueras svarar utrikesministern att den stora utmaningen är att få dem till flygplatsen. Många av de hittills 225 personer som kunnat lämna landet har tagit sig till flygplatsen själva.

”Det är förenat med stor risk och stora svårigheter att ta sig till och in på flygplatsen”, säger Ann Linde.

Linde framhåller att Sverige försöker hjälpa alla man kan, men pekar också på osäkerhetsfaktorer som hur länge det kommer att vara öppet på flygplatsen.

Ambitionen är att hjälpa personer från Kabul till flygplatsen, inte från övriga delar av landet. Men hittills handlar det dock bara om försök.

”Vi har inte lyckats med det än, vi jobbar för det tillsammans med andra länder. Jag och personalen på plats har haft en mängd internationella kontakter för att lyckas”, säger Ann Linde till TT. 

På flygplatsen finns upparbetade rutiner med personal från UD och säkerhetspersonal, enligt Linde. Hon vill inte svara på om militär personal deltar, men enligt Försvarsmakten fanns soldater från specialförband med på transportplanen som landade på söndagen.

De som nu evakueras och kommer till Sverige utan svenskt pass eller uppehållstillstånd tas emot som vanliga kvotflyktingar, enligt utrikesministern.

Tidigare har 23 personer som arbetat nära Försvarsmakten i Afghanistan, plus deras familjer (totalt 68 personer), beviljats uppehållstillstånd i Sverige.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?