1515
Annons

Utrikesminister Hunt försvarar ambassadören efter läckan

Westminster försöker dämpa skadeverkningarna, men stöder sin ambassadör i Washington. Det är kontentan av uttalandena i London sedan ambassadör Kim Darrochs konfidentiella anteckningar om Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut.

Foto:Matt Dunham AP/Sait Serkan Gurbuz/Patrick Semansky AP

”Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen”, säger utrikesminister Jeremy Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och premiärminister Theresa Mays kansli lät meddela att "Sir Kim Darroch har fortsatt premiärministers fulla stöd" även om själva läckan sägs vara "oacceptabel", rapporterar AFP.

Det tog hus i helvete när anteckningar av ambassadör Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen i veckoslutet. Där beskrev Darroch president Trump som "oduglig" och hans administration som "unikt dysfunktionell".

Läs mer: Trump: USA bryter med brittisk ambassadör 

Nu hotar Hunt och flera andra med "allvarliga följder" för den eller de som läckt ut de förtroliga anteckningarna till pressen.

Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som nu läckt ut.

Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen inom Konservativa partiet.

Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när hans mandat löper ut i januari.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för Storbritanniens regeringar, har sagt att "figurer som Darroch" inte kommer att "vara med längre" om Boris Johnson vinner partiledarskapet.

Boris Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en "sann brexitör" som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.

Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm "oansvariga" men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.

”Jag är inte en diplomat, och det är en rejäl underdrift”, säger han till BBC.

Men tillägger att han "skulle kunna bli användbar" för att skapa bättre relationer "med en administration där vänner till mig ingår".


Fortsatt kronofogdejakt på Auriant Mining-huvudägare

Kronofogden får genom förlängd preskriptionstid fortsätta jaga Preston Haskell, huvudägare i First North-listade Auriant Mining, som gräver guld i Ryssland och har halverats på börsen i år.

Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.
Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.

Preston Haskell, styrelseledamot och via bolag största ägare i det First North-noterade gruvbolaget Auriant Mining med guldproduktion i Ryssland, har genom åren åkt på flera skattesmällar på totalt hundratals miljoner kronor.

En skuld på 107 miljoner överlämnades till kronofogden för indrivning redan 2016, då Di skrev om fallet, men efterforskningarna har hittills inte gett några resultat skriver Siren på torsdagen.

Nu har förvaltningsrätten gett klartecken till fem års förlängning av preskriptionstiden, noterar nyhetsbyrån.

Bakgrunden är Skatteverkets omfattande granskning av Preston Haskells affärer under 2011-2015. Året efter krävdes han på över 100 miljoner kronor i ytterligare skatt. I december 2017 kom nästa smäll, ett krav på nära 139 miljoner.

Skatteverket, skriver Siren, hänvisade då till en sökning i journalistnätverket ICIJ:s databas med läckta så kallade Mossack Fonseca-dokument, som hade genererat träffar på totalt nio av hans bolag. Dessa hade varit registrerade på Brittiska Jungfruöarna och förvaltats åt Preston Haskell av en bolagsadministratör på ön Jersey.

”I juni 2018 blev skattebördan ännu tyngre, då Skatteverket lade på 92 miljoner i skattetillägg”, skriver Siren.

Detta efter att ha fått besked från en ekobrottsåklagare om att den USA-födde finansmannen inte var föremål för utredning om brott i ärendet. Knäckfrågan i skatteärendena rörde frågan om Preston Haskell skulle ses som obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket Skatteverket fått gehör för i flera domstolsinstanser.

Preston Haskell har själv hävdat att han främst har vistats i Storbritannien och Ryssland och att han bara haft en affärsmässig relation till Sverige, även om han varit folkbokförd i landet och ägt flera bostadsrätter i Stockholm.

Sedan 2015 är han registrerad som utvandrad och har endast en särskild postadress kopplad till en advokatbyrå i Göteborg. 

Han har förutom styrelseuppdraget i Auriant Mining – som tidigare hette Central Asia Gold – även suttit i styrelsen för investmentbolaget GKL, noterar Siren.

Enligt Auriant Minings hemsida äger Preston Haskell genom bolag 51,6 miljoner aktier i bolaget via bolag. Enligt Holdings är detta bolag det Cypernregistrerade bolaget Bertil Holdings, och aktierna motsvarar 52,2 procent av bolaget samt är värda 82,5 miljoner kronor.

På företagsdatabasen Retrievers hemsida uppges Preston Haskell bo i Moskva.

Under 2021 producerade Auriant Mining 910,8 kilo guld, vilket var i linje med bolagets egen prognos om en nedgång från 2020 års 964,7 kilo, enligt bokslutsrapporten för 2021.

De konsoliderade intäkterna sjönk från 53,4 miljoner dollar 2020 till 47,7 miljoner 2021, medan nettoresultatet minskade från 10,4 till 7,1 miljoner dollar. Aktiekursen för bolaget har backat 72 procent sedan förra årsskiftet och 48 procent hittills i år, varav merparten sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Dagens industri har utan framgång sökt Preston Haskell för en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?