1515
Annons

Utrikesminister Hunt försvarar ambassadören efter läckan

Westminster försöker dämpa skadeverkningarna, men stöder sin ambassadör i Washington. Det är kontentan av uttalandena i London sedan ambassadör Kim Darrochs konfidentiella anteckningar om Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut.

Foto:Matt Dunham AP/Sait Serkan Gurbuz/Patrick Semansky AP

”Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen”, säger utrikesminister Jeremy Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och premiärminister Theresa Mays kansli lät meddela att "Sir Kim Darroch har fortsatt premiärministers fulla stöd" även om själva läckan sägs vara "oacceptabel", rapporterar AFP.

Det tog hus i helvete när anteckningar av ambassadör Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen i veckoslutet. Där beskrev Darroch president Trump som "oduglig" och hans administration som "unikt dysfunktionell".

Läs mer: Trump: USA bryter med brittisk ambassadör 

Nu hotar Hunt och flera andra med "allvarliga följder" för den eller de som läckt ut de förtroliga anteckningarna till pressen.

Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som nu läckt ut.

Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen inom Konservativa partiet.

Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när hans mandat löper ut i januari.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för Storbritanniens regeringar, har sagt att "figurer som Darroch" inte kommer att "vara med längre" om Boris Johnson vinner partiledarskapet.

Boris Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en "sann brexitör" som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.

Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm "oansvariga" men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.

”Jag är inte en diplomat, och det är en rejäl underdrift”, säger han till BBC.

Men tillägger att han "skulle kunna bli användbar" för att skapa bättre relationer "med en administration där vänner till mig ingår".


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?