1515
Annons

Utrikesminister Ann Linde på ny Jemenresa

Utrikesminister Ann Linde reser till Gulfregionen för möten om konflikten och den humanitära krisen i Jemen.

Besöket varar från den 27–29 mars, och under mötena företräder utrikesministern även EU.

”Jag kommer att träffa Jemens utrikesminister som är stationerad i Riyadh, och andra aktörer i regionen för att samtala om läget i konflikten och förutsättningarna för nedtrappning och nya politiska samtal. Jag vill också diskutera med Gulfländerna hur de kan stödja FN:s fredsansträngningar”, säger Ann Linde i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Tidigare i mars hölls ett internationellt givarmöte för Jemen, lett av Sverige och Schweiz. Konferensen fick löfte om 1,3 miljarder dollar, långt från FN:s förhoppning på 4,3 miljarder dollar.

”Vi fick in mycket pengar tack vare alla generösa givare. Men totalsumman räcker inte. Det behövs tre gånger så mycket stöd till FN:s livräddande insatser i landet. Jag kommer uppmuntra Gulfländerna att öka sitt humanitära stöd för att lindra människors lidande i Jemen”, säger Ann Linde inför resan som är hennes tredje till Jemen och regionen.


Stopp i europeiska hamnar – Ikea-möbler staplas på hög

Containrar med Ikea-möbler, färdiga fordon och viktiga bilkomponenter staplas på enorma högar i flera europeiska hamnar, rapporterar CNBC.

Orsaken är strejkande hamnpersonal i Tyskland och i Nederländerna som nu riskerar att proppa igen Europas största hamnar.

Dessutom har en brist på tomma containrar uppstått vilket kan pressa upp priserna och elda på inflationen ytterligare, menar nyhetssajten. 

Hamnarbetare i Tyskland.
Hamnarbetare i Tyskland.
Foto:Markus Scholz
Foto:Axel Heimken

Europeiska biltillverkare som Mercedes och BMW samt svenska möbeljätten Ikea har problem med att skeppa iväg varor från Europa till USA och andra delar av världen. Orsaken är den arbetskraftsbrist som uppstått efter att hamnarbetare i Tyskland och i Nederländerna gått ut i strejk, skriver CNBC.

Kritiska komponenter för bilindustrin som litiumbatterier och andra bildelar, men också golv och heminredning, staplas i stället på varandra i enorma containerhögar. 

Arbetskraftsbristen påverkar också tågtransporterna i Europa som blir stillastående då det inte finns personal nog att lasta av och på containrarna vid hamnarna.

Samtidigt har en brist på tomma containrar uppstått då de redan fyllda containrarna blivit stående, och trängseln kan sprida sig till Europas största hamnar, enligt Andreas Braun på logostikbolaget Crane Worldwide.

I förlängningen riskerar trängseln att pressa upp priserna som kommer att föras över på konsumenterna och elda på inflationen ytterligare, enligt CNBC. 

”Strejken har haft en stor inverkan, men trängseln har hopat sig så pass mycket att även om det inte blir fler strejker så förblir situationen kaotisk under de kommande tre månaderna”, säger Andreas Braun och tillägger:

”Denna trängsel har orsakat en ökad trafikstockning och en dominoeffekt av förseningar.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?