1515

Utredaren: regeringsbildning väntas inte påverka spelreglering

Utfallet av den svenska regeringsbildningen efter höstens riksdagsval väntas inte påverka den spelreglering som införs i landet vid årsskiftet.

Det sade regeringens nya spelutredare, Anna-Lena Sörenson, vid ett seminarium i Stockholm om spellicenser.

Det var en nästan enig riksdag som klubbade spelregleringen - som bland annat innebär en 18-procentig spelskatt - påpekade hon.

"Jag tror att det ligger i allas intresse att det ska fungera och att det ska bära hela vägen", sade Anna-Lena Sörenson.

Ägandet av Svenska Spel kan möjligen påverkas av vilken regering som bildas, men det har inte specifikt med regleringen att göra, noterade hon.

Den nya spellagen är en ramlag som ska fyllas med innehåll och där kommer hennes utredningsuppdrag in i bilden. Hon beskriver det som komplicerat och svårt med en rad olika intressen som ska vägas av, däribland ideella organisationers roll och statskassan.

Anna-Lena Sörenson vill ha en spelmarknad där spelbolagen gynnas av att vara inne i den reglerade marknaden. Man vill att minst 90 procent ska ske den vägen - skulle man inte uppnå det får man titta på vad man kan göra för att få till det, uppgav hon.

Louise Nylén, vice vd för spelbolaget Leo Vegas, berättade vid seminariet om bolagets erfarenheter av att söka licens i Sverige och om Leo Vegas erfarenheter av flera andra reglerade marknader.

Hon anser att kraven på den reglerade marknaden bör vara tydliga utan tolkningsproblem. Formuleringen om "hårda krav på måttfullhet" vid marknadsföring av spel anser hon är för oprecis i den kommande regleringen. Tolkningsutrymmet är för stort, menar hon. Innebär det exempelvis begränsningar av företagens investeringsvolym? frågade hon sig.

Att staten verkar vilja styra via praxis tror hon kommer att innebära att det kommer att ta tid innan regleringen klarnar. Det hade varit bättre att vara tydlig från början så att de som vill göra rätt också kan göra rätt, argumenterade Leo Vegas-chefen.

I övrigt tror hon inte att särskilt mycket kommer att förändras vid årsskiftet.

Det nationella register där spelare kan spärra sig från spel hos alla reglerade operatörer anser hon är mycket viktigt och det är bra att det är på plats direkt. I Storbritannien var det inte på plats från början, konstaterade hon.

Louise Nylén argumenterade vidare för att marknadsregleringen inte bör ändras alltför snabbt. I somras klubbade Italien ett förbud mot marknadsföring av spel. Google och Facebook stängde då av alla licensierade operatörer från sina plattformar. Högst upp i Googles sökresultat syntes då istället alla icke-licensierade operatörer.

Om man drar åt tumskruvarna för hårt försvinner de seriösa aktörerna och de oseriösa bubblar upp istället, menar Leo Vegas-företrädaren.

Samtidigt som hon hoppas att spelregleringen inte ändras radikalt anser hon att det är viktigt med dialog för att kunna ha flexibilitet i takt med att tekniken utvecklas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?