1515
Annons

Utmanarna vinnare på bolånemarknaden

Det rör sig på bolånemarknaden. Utmanarna har tagit marknadsandelar hittills i år, på bekostnad av bankjättar.

Länsförsäkringar och Danske Bank är vinnare.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.    

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer   

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Experterna: Boprisrallyt är ohållbart

Trots tilltagande motvind i form av högre räntor, skakiga börser och hög byggtakt fortsätter bostadspriserna att stiga. Men i år kommer de att plana ut. Det säger Olof Manner och Anna Hammer i Makrorådet.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på SwedbankFoto:Jack Mikrut

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Året har börjat skakigt på de flesta tillgångsmarknader. Exempelvis är Stockholmsbörsens breda index ned 16 procent i år. Men priserna på bostadsmarknaden gick i motsatt riktning och steg i januari med 2,6 procent i månadstakt.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, lyfter fram att januari brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden, men han är skeptiskt till om ökningstakten kan hålla i sig.

”Nu ökade villor med 11,6 procent i årstakt och bostadsrätter med 8,6. Det är som jag ser det ohållbart över tiden med den typen av ökningar”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det finns dock en del så kallade fundamentala faktorer som driver på.

”Vi pratar om att Riksbanken ska höja men styrräntan är fortfarande 0 procent. Det stödjer bomarknaden. Vi har också demografin. Babyboom-generationen födda tidigt 1990-tal är nu i familjebildande ålder och behöver större boende.”

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, noterar att uppgången under pandemin har varit överraskande. 

”Jag får erkänna att jag inte hade väntat mig den här effekten när pandemin bröt ut, även om den nu i efterhand går att förklara med nya beteendemönster och väl fungerande krisåtgärder. De flesta räknade snarare med sjunkande bopriser.”

Hon påpekar också att ökningen inneburit en uppgång från nivåer som många bedömare redan betraktade som höga.

”Nu har nivåerna kommit upp ordentligt. Innan coronakrisen lutade nog de flesta åt att bomarknaden skulle lugna ned sig.”

Nu ligger en dämpning i korten.

”Ökad nybyggnation, hotet och debatten om högre räntor, en börs som har sjunkit och sjunkande reallöner. Det borde påverka marknaden. Jag tror att det är rimligt att den planar ut under året”, säger Olof Manner.

Möjligen kan det som nu händer på marknaden handla om samma typ av rusch som kan uppstå i en bar när den sista beställningen annonseras.

”I USA har priserna också stigit kraftigt. En hypotes där är att potentiella köpare skyndar sig in nu innan räntorna stiger så mycket att det blir för dyrt att ta lånen. Jag ska inte säga att den effekten finns i Sverige, men vem vet?”

Var står bopriserna vid årets slut?

Anna Hammer: ”Lite högre kanske, men inte mycket.”

Olof Manner: ”Ja, upp 5 procent kanske. Halva den uppgången kom i så fall i januari.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera