Annons

Utmanar finansbranschen: ”Ett modernt sätt att driva bolag”

Engagemang mot människohandel och mot prostitution står sällan på dagordningen i finansbranschen. Det vill analysfirman Stockpicker nu ändra på genom att starta ett samarbete med Talita, en ideell organisation som arbetar med att hjälpa kvinnor bort från prostitution.

Anna Sander, medgrundare till Talita, och Mats Ahlskog, vd Stockpicker.
Anna Sander, medgrundare till Talita, och Mats Ahlskog, vd Stockpicker.Foto:Josefine Frendine/Press

Talita grundades 2004 av Josephine Appelkvist och Anna Sander. De träffades via ”Bussprojektet” som var ett uppsökande arbete mot Malmskillnadsgatan och drevs av kyrkan. 

”Kyrkan hade byggt om en gammal SL-buss till ett café och varje fredagskväll körde vi bussen till Malmskillnadsgatan, bjöd kvinnor i prostitution på kaffe och en plats för samtal om varför de hamnat i prostitution”, säger Anna Sander, medgrundare till Talita.

För vissa kvinnor var missbruk och fattigdom bidragande orsaker, men en sak de flesta visade sig ha gemensamt var en bakgrund av sexuella övergrepp och våldtäkt i tidig ålder.

”Vi insåg där att de behövde traumaterapi för att bearbeta det de utsatts för, vi utbildade oss därför till traumaterapeuter med inriktning sexuella övergrepp för att kunna hjälpa kvinnorna på ett bättre sätt.”

Stockpicker kritiserar finansbranschen för att ”inte ta ställning i samhällsfrågor” i pressmeddelandet. Hur ser du på det?

”Jag tror att många inte riktigt vågar kliva in och ta ställning av rädsla att förlora kunder som vill behålla sin kvinnosyn. Därför tror jag Stockpicker gör helt rätt som vågar ta ställning, för det är många som vill engagera sig fast de inte vågar.”

Stockpicker, grundat 1997, jobbar med aktier och fondanalys. Kunderna består främst av privatpersoner men även företag inom finansbranschen. Det var i samband med att Talita släppte sin rapport om svenska porrindustrin som Stockpicker fick upp ögonen för deras verksamhet och beslöt sig att bli företagssponsorer.

Vad hoppas ni uppnå med samarbetet med Talita?

”Vår förhoppning är att vi ska kunna locka fler i branschen att ta ställning för Talita och det viktiga arbete de gör. Det moderna sättet att driva bolag på är att vara tydliga mot både kunder och samarbetspartners om att 'det här står vi för'. På sikt tror vi det kommer bli en konkurrensfördel”, säger vd Mats Ahlskog.

Du tror att företag som visar att de jobbar för mänskliga rättigheter kan tjäna kunder på det gentemot företag som inte är lika tydliga?

”Definitivt. Det här ligger rätt i tiden.”

Hur ska företag som vill engagera sig mot människohandel och prostitution men inte vet hur de ska göra?

”Ring oss, vi kan förklara. Men vid affärsresor exempelvis kan man välja hotell som väljer att ta ställning i frågorna”, säger Anna Sander.

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?