1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Utmanar fastighetsbranschens tunga aktörer: ”Jag tror de är rädda för oss”

Malmöbolaget Croisette har på bara fem år lyckats slå sig in bland landets större fastighetsrådgivare.

”Vi är unga och tänker annorlunda i en annars konservativ och ganska pösig bransch”, säger grundaren Per Svensson.

”Det finns en enorm efterfrågan på olika tjänster i branschen”, säger fastighetsrådgivaren Croisettes grundare och vd Per Svensson.
”Det finns en enorm efterfrågan på olika tjänster i branschen”, säger fastighetsrådgivaren Croisettes grundare och vd Per Svensson.Foto:Emil Malmborg

Från sjunde våningen kan Croisettes medarbetare blicka ut över, ett för dagen, vindstilla Öresund. Nedanför kontoret sträcker Malmös citystrand ut sig, en bit bort syns Öresundsbrons mäktiga siluett och på andra sidan sundet Köpenhamns skorstenar och högsta hus.

I ett öppet kontorslandskap, med coronasäkra avstånd, sitter ett tjugotal analytiker, värderare och andra medarbetare. Det är svårt att undgå att medelåldern är ung. Enligt bolagets grundare, Per Svensson, ligger den på 29 år. Själv har han hunnit fylla 30 år.

”Vi vill utmana en ganska stel bransch som jobbat på samma sätt i många år. Då är det viktigt att få in unga, hungriga människor och det har vi lyckats med. Väldigt många söker sig hit.”

På bara fem år har han byggt upp en av de ledande rådgivarna inom fastighetsbranschen i Sverige. Förutom huvudkontoret i Malmö finns Croisette i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Uppsala där man precis har öppnat ett kontor.

”Vi startade i Skåne men tanken från början var att växa. Det har vi gjort och som jag ser det är vi den mest rikstäckande spelaren i vår bransch i dag, vilket är en styrka”, säger Malmösonen Per Svensson som alltid dragits till affärer. Som elvaåring startade han en webbshop för ishockeyutrustning. Den kanadensiska leverantören förstod aldrig hur ung han var eftersom han tvingade sin far skriva på alla papper.

Men det var de stora affärerna som lockade mest och med en far och farfar som jobbat i branschen drogs han till fastigheter. Efter utbildning fick han jobb som säljare av ett analysverktyg till fastighetsbranschen i Stockholm. Sedan arbetade han ett par år som rådgivare för Newsec i Malmö.

”På kort tid fick jag ett bra kontaktnät, samtidigt som jag kände att det fanns goda möjligheter att starta något eget. Det naturliga då kanske hade varit att belåna mig och börja köpa fastigheter. Men jag drogs mer till den resa som det innebär att bygga upp ett brett bolag med många olika kompetenser. Dessutom såg jag stor potential, det finns en enorm efterfrågan på olika tjänster i branschen.”

De två branschkändisarna Erik Selin (Balder) och Jacob Karlsson (K-fastigheter) investerade i bolaget som satsade på värdering, transaktioner och även uthyrning av fastigheter. Senare har ytterligare två ben lagts till: förvaltning och kompetensförsörjning. Därmed är Croisette en fullskalig spelare i en bransch som länge dominerats av ett fåtal stora aktörer, ofta med utländska ägare.

”Jag insåg tidigt att branschen utgörs av en ryggdunkande gubbpöl, som sitter på fina adresser i Stockholm och som inte behövt att jaga kunder. Det är kanske inte så konstigt med tanke på vilken utveckling fastigheter har haft det senaste decenniet och hur mycket pengar det finns här”, säger Per Svensson och berättar hur Croisette försöker modernisera rådgivarbranschen.

Det handlar om att utföra uppdrag snabbt, ett mer aktivt säljarbete, mer transparent prissättning och även nya sätt att ta betalt på. Det är uppenbart att Croisettes unga grundare inte är rädd för att ifrågasätta branschen och sina konkurrenter. Men rollen som kaxig utmanare har inte alltid tagits emot väl. Enligt Per Svensson har konkurrenter agerat aggressivt och till och med hotfullt mot honom vid flera tillfällen.

”Jag tror att de är rädda för oss. Jag startade Croisette utan någon erfarenhet – och titta på våra siffror i dag. Det visar att våra konkurrenter inte är särskilt bra.”

Croisette har sedan starten 2015 vuxit till att omsätta 42 miljoner kronor i fjol. I år spås omsättningen landa på 60–70 Mkr vilket skulle ge en tillväxt på runt 55 procent.

”För att vara ett coronaår så är jag hyfsat nöjd men det hade kunnat gå betydligt bättre och jag är otålig. Vårt långsiktiga mål är att växa med 100 procent årligen och det förändras inte av pandemin”, säger Per Svensson och berättar att han planerar för nya affärsområden och även nya etableringsorter i Sverige. Men det stora målet är att etablera Croisette i fler länder.

Med tanke på den geografiska närheten till Danmark och det faktum att flera svenska fastighetsbolag redan etablerat sig där borde valet av nästa marknad vara givet. Per Svensson berättar att Danmark finns med på listan men att han vill genrepa någon annanstans och nämner Hongkong, Island, Polen och Finland som möjliga länder.

”Jag vet, brokig skara!”, säger han med ett skratt.

”Men det handlar om att ha rätt person på plats och en möjlig affär som visar att vi är nytänkande och inte som de andra. Då kör vi. Som sagt, vi måste känna oss som verkliga utmanare, det är vad vi är bra på och det som driver oss!”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?