Utländska stöldligor ökar: "Vi har ingen möjlighet att ta tillbaka det"

De utländska stöldligorna har ökat sin brottslighet i Sverige, enligt polisen.

För att vända utvecklingen krävs mer internationellt samarbete – som försvåras av bristande språkkunskaper.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

"Inbrotten har minskat, medan andra typer av brottslighet som verktygsstölder har ökat. Generellt kan man nog påstå att det ändå är en ökning", säger polismästare Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella avdelning.

"Det är ganska omfattande brottslighet. Allt eftersom vi hittar nya metoder blir ligornas brottslighet mer och mer avancerad", säger hon.

Polisen, Tullverket och Kustbevakningen har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur arbetet mot de utländska stöldligorna kan förbättras, eftersom arbetet hittills inte har fungerat tillfredställande, enligt Orler. En av slutsatserna i rapporten som presenterades i onsdags är att polisen måste bli bättre på internationellt samarbete.

Ann-Marie Orler nämner gemensamma brottsutredningar med utländsk polis som exempel på verktyg som kan användas i högre utsträckning, och att svensk polis använder sig av internationella informationssystem för att se om misstänkta personer har begått brott även i andra länder.

"Jag tror att vi ibland är lite rädda för att ta kontakt med andra, vi försöker nog lösa det själva utan att se den möjligheten", säger hon.

"Man kanske inte är helt van att kommunicera på engelska, det skulle kunna vara en förklaring."

Rapporten pekar även på ett bristande samarbete mellan Polismyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket, och föreslår därför att den nationella brottssamordningsfunktionen får ett utökat uppdrag.

"Det är en väldigt viktig framgångsfaktor att vi jobbar ihop och utnyttjar varandras resurser inom respektive myndighet. Vi har också sett att vi internt inom polisen måste samordna bättre, och att man också måste prioritera den här brottsligheten", säger Orler.

Den typiske brottslingen är en yrkeskriminell man i åldersgruppen 20–30 år, baserad i ett östeuropeiskt eller sydamerikanskt land, som begår samma typ av brott i flera EU-länder, enligt polisen. Ligorna tar sig i regel till och från Sverige med passagerarfärja.

"De åker runt i bil, gör inbrott, snattar i affärer eller stjäl från byggarbetsplatser. De gör sin turné och sedan lämnar de landet", säger Orler.

Rapporten är den andra delrapporten om arbetet mot utländska stöldligor, slutrapporten ska senast lämnas i februari 2020. I den ska polisen presentera förslag på eventuella lagändringar. En möjlig sådan är att tullen ges möjlighet att leta efter stöldgods.

"Tullen tittar på de bilar och lastbilar som lämnar Sverige. Ibland är det stöldgods som går ut, men då har de ingen möjlighet att leta efter och stoppa det, och vi har ingen möjlighet att ta tillbaka det", säger Orler.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?