ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Norska förslaget: Blockera utländska spelsajter

Utländska spelbolags hemsidor ska blockeras från den norska marknaden. Det är en av flera åtgärder i ett förslag som inom kort kommer att läggas fram för stortinget i Norge.

Svenska spelbolag rasar på börsen efter beskedet.

Oppositionspartierna Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialitisk Venstreparti och Senterpartiet har i kulturutskottet enats om ett betänkande med åtta punkter som kraftigt begränsar den norska spelmarknaden och skyddar det statliga monopolet på området. 

Tillsammans har partierna en politisk majoritet. Förslaget kommer att läggas fram för debatt och omröstning i stortinget den 7 maj. 

En av i åtgärderna i förslaget går ut på att blockera tillgången till utländska spelsajter.

"Vi förväntar oss att stortinget ska rösta för betänkandet den 7 maj. Det viktiga är att inget sker den 7 maj utan att det endast är ett beslut om att be regeringen utreda frågan om DNS-blockering. Alltså, inget kommer att ske om en dryg vecka", säger Kindreds public affairs-chef Peter Alling till nyhetsbyrån Direkt. 

De föreslagna åtgärderna ger också utökade befogenheter till den norska motsvarigheten till Lotteriinspektionen, Lotteritilsynet. Bland annat ska myndigheten årligen kunna kräva rapporter från bankerna om transaktioner till utländska spelbolag.

Utskottet föreslår även att regeringen utreder hur den norska oljefonden ska kunna avyttra sina innehav i spelbolag.

I den portfölj som benämns Norges Bank i ägardatatjänsten Holdings ingår Leovegas med drygt 3,3 miljoner aktier, motsvarande cirka 3,3 procent av kapitalet. Även en mindre post i Betsson, cirka 25.000 aktier, finns i portföljen.

Leovegas rasar med drygt 6 procent efter beskedet. Än värre är det för Betsson som backar med runt 8 procent.

Norges Bank äger dessutom aktier i spelbolagsunderleverantörer som Kambi, Evolution Gaming samt en mycket liten post i Net Ent. Kambi faller med 5,4 procent medan Evolution Gaming faller med 3 procent. Net Ent rapporterade starkt på tisdagsmorgonen och handlas fortfarande upp drygt 5 procent efter att under dagen som mest ha varit uppe med 17 procent.

Även spelbolag som inte finns med i oljefondens portfölj faller tungt på beskedet. Kindred är ned 7,3 procent medan Cherry backar runt 6 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer