Annons

Utländska investerare rusar till svensk vindkraft

Investeringen i Markbygden är i linje med trenden mot färre, men större vindkraftsprojekt. Utländska investerare flockas på den svenska marknaden.

Bild:TT

”Det har investerats ungefär 16 miljarder kronor i vindkraft hittills i Sverige i år. Det är nästan lika mycket som under de tre tidigare åren tillsammans”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät- och marknadsfrågor på branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Totalt beräknas 45 miljarder kronor investeras i vindkraft i Sverige till 2030. I och med att tekniken har blivit billigare och den politiska osäkerheten mindre, har investeringarna vuxit i storlek. Den blocköverskridande energiöverenskommelsen förra året har drivit på marknaden, likaså riksdagens beslut tidigare i år om att förlänga och utvidga elcertifikatsystemet.

”Det är huvudsakligen utländska institutionella investerare som dominerar den svenska marknaden i dag”, säger Mattias Wondollek.

Investeringar görs främst i vindkraftsparker i norra Sverige. Det är dessutom svårt att få nya tillstånd i södra Sverige och storsakligheten behövs för att få ned kostnaderna, menar Mattias Wondollek.

Ett orosmoln för vindkraften är att många tillstånd håller på att löpa ut och att en förlängning kan vara svår att få igenom. Svensk Vindenergi skulle dessutom vilja se att kommunernas vetorätt slopades. Enligt Mattias Wondollek, skapar vetot en stor rättsosäkerhet för dem som utvecklar projekten.

Även havsbaserad vindkraft är på frammarsch med bättre förutsättningar för etablering även på sydligare breddgrader.

”Det är inte otänkbart att havsbaserad vindkraft kommer att börja byggas i södra Sverige om bara några år.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?