ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Utländska investerare rusar till svensk vindkraft

  • Foto: TT

Investeringen i Markbygden är i linje med trenden mot färre, men större vindkraftsprojekt. Utländska investerare flockas på den svenska marknaden.

”Det har investerats ungefär 16 miljarder kronor i vindkraft hittills i Sverige i år. Det är nästan lika mycket som under de tre tidigare åren tillsammans”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät- och marknadsfrågor på branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Totalt beräknas 45 miljarder kronor investeras i vindkraft i Sverige till 2030. I och med att tekniken har blivit billigare och den politiska osäkerheten mindre, har investeringarna vuxit i storlek. Den blocköverskridande energiöverenskommelsen förra året har drivit på marknaden, likaså riksdagens beslut tidigare i år om att förlänga och utvidga elcertifikatsystemet.

”Det är huvudsakligen utländska institutionella investerare som dominerar den svenska marknaden i dag”, säger Mattias Wondollek.

Investeringar görs främst i vindkraftsparker i norra Sverige. Det är dessutom svårt att få nya tillstånd i södra Sverige och storsakligheten behövs för att få ned kostnaderna, menar Mattias Wondollek.

Ett orosmoln för vindkraften är att många tillstånd håller på att löpa ut och att en förlängning kan vara svår att få igenom. Svensk Vindenergi skulle dessutom vilja se att kommunernas vetorätt slopades. Enligt Mattias Wondollek, skapar vetot en stor rättsosäkerhet för dem som utvecklar projekten.

Även havsbaserad vindkraft är på frammarsch med bättre förutsättningar för etablering även på sydligare breddgrader.

”Det är inte otänkbart att havsbaserad vindkraft kommer att börja byggas i södra Sverige om bara några år.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies