Annons

Utflyttningstakten från Stockholm ökar – ”Det är dystert”

Färre flyttar till Stockholm samtidigt som utflyttningstakten ökar. Stockholms Handelskammare hänför det negativa flyttnettot till amorteringskravet. 

”Det är dystert”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare. 

I fjol flyttade knappt 44.000 personer från Stockholm, 2.000 fler än de som flyttade in till huvudstaden.
I fjol flyttade knappt 44.000 personer från Stockholm, 2.000 fler än de som flyttade in till huvudstaden.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

I fjol flyttade knappt 44.000 personer från Stockholm. För 42.000 personer gick istället flyttlasset till huvudstaden. 

Stockholms Handelskammare har analyserat SCB:s nya statistik om Sveriges flyttnetto där Stockholms län hamnar på en negativ balans om 1.676 personer i fjol, att jämföra med 2018 där flyttnettot stannade på minus 197 personer.

Vad Stefan Westerberg framför allt tycker är problematiskt är att inflyttningarna minskar.

”Generellt sett har man en inflyttning till stora städer och globalt ser vi en stark urbaniseringstrend. Men i Sverige och till Stockholm har vi inte det längre.” 

Det skulle kunna påverka förutsättningar att klara kompetensförsörjningar för företag i Stockholm. 

”Stockholm skriker efter arbetskraft. Sedan tio till tolv år tillbaka har Stockholm svarat för cirka 40 procent av Sveriges totala tillväxt och skapat ungefär hälften av alla nya jobb. Man har bättre möjligheter att skaffa sig ett jobb här men då måste man ta sig över vissa trösklar, som att skaffa en bostad.”

Det negativa flyttnettot kopplar Stockholms Handelskammare till nya restriktioner på bostadsmarknaden – bolånekravet 2010 och amorteringskraven 2016 och 2018. 

”Människor kan inte ta sig in på bostadsmarknaden på grund av att det blir väldigt mycket dyrare. Det påverkar framför allt unga och icke-kapitalstarka människor.”

Nettoinflyttningen av unga i åldern 20 till 24 år har drastiskt minskat från 2010, från 2.500 till 397 personer i fjol. Från länet är det främst barnfamiljer som flyttar. 

Stockholms Handelskammare är tydliga i sina krav för att förändra den negativa flyttrenden. 

”Dra tillbaka skärpningen av amorteringskravet, se över kreditrestriktionerna och gör det möjligt att bygga mer. Det finns ett stort underskott av bostäder och byggstarterna ligger kvar på samma låga nivå på cirka 13.000 byggstarter. Enligt alla bedömningar borde det ligga på ungefär 20.000 för att ta höjd för den efterfrågan som finns.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?