Utebliven tjänstepension en dyr miss

Att arbetsgivaren har avtal om tjänstepension är mycket viktigt när man byter jobb, tycker allt fler.
"Det är tusenlappar vi pratar om", säger pensionsexperten Tomas Carlsson på Collectum.

Bild:TT/Colourbox

Tjänstepensionen har en växande betydelse för framtidens pensionärer. Utan den riskerar det att bli tomt i plånboken, eftersom den allmänna pensionen kanske bara motsvarar 30–40 procent av den tidigare lönen.

55 procent av drygt 1.000 tillfrågade svarar att tjänstepension är mycket viktigt när man byter jobb, i en ny undersökning beställd av tjänstepensionsbolaget Collectum. Det är en ökning från 48 procent för två år sedan.

"Jag tror att folk har blivit mer medvetna om hur viktig tjänstepensionen är för ekonomin när man slutar jobba. Har du en hög lön kanske halva din pension kommer från tjänstepensionen i framtiden", säger Tomas Carlsson.

De allra flesta har också en tjänstepension via sin arbetsgivare. Men inte alla. I branscher som IT, reklam och pr är det mer ovanligt.

Nummer ett är att förhandla sig till en tjänstepension. Annars måste man se till att få en lönekompensation, så att man själv kan göra någon typ av sparande till sin pension, säger Tomas Carlsson.

Enligt Collectums uträkningar betalar arbetsgivaren in 2.000 kronor i månaden till tjänstepensionen för en anställd som tjänar 38.000 kronor.

"Då måste du ha en lön på 3.500–4.000 kronor mer före skatt för att avsätta samma peng till din pension."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?