Annons

Utdragen rättsprocess väntar Joe Bidens vaccinregler

President Joe Bidens vaccinkrav för stora företag har tillfälligt stoppats i domstol. Men den juridiska kampen är långt ifrån över – och Bidenadministrationen fortsätter att uppmana storbolag att införa vaccinkraven.

Det blev ett snabbt bakslag efter att OSHA, USA:s myndighet för arbetsplatssäkerhet, publicerat detaljerna kring president Joe Bidens vaccinkrav för företag med minst 100 anställda. I helgen stoppades reglerna tillfälligt av en domstol i Louisiana som ifrågasatte huruvida de var förenliga med USA:s grundlag efter att bland annat flera republikanska delstater lämnat in protester.

I början av veckan gav USA:s justitiedepartement svar på tal i en inlaga där departementets jurister hävdade att vaccinreglerna kommer förhindra 6.500 dödsfall och minska antalet inlagda på sjukhus med 250.000 personer under det kommande halvåret jämfört med om reglerna inte införs.

”OSHA:s detaljerade analys av reglernas effekt visar att en paus sannolikt kommer att kosta dussintals eller hundratals liv per dag”, skriver de.

Det juridiska bråket utspelar sig inte bara i Louisiana. Liknande yrkanden har lämnats in i minst fyra andra domstolar runt om i landet. Genom ett särskilt rättsligt förfarande kommer dessa att kombineras till en och samma juridiska process i en domstol. Tvisten lär kunna färdas hela vägen upp till Högsta domstolen.

Vid en första anblick ser det ut att ge Joe Biden en fördel. USA:s högsta domstol har redan nobbat tidigare försök att stoppa vaccinationsregler på delstatsnivå vid tre tillfällen. Både konservativa och liberala domare har skrivit under på sådana beslut. Men eftersom Bidenadministrationens vaccinkrav grundar sig på andra regler är det inte en garanti för att domstolen kommer till samma slutsats den här gången.

Samtidigt fortsätter Vita huset att uppmana företag att implementera vaccinationskraven och inte invänta den juridiska processen. 

”Under det senaste året har mer än 750.000 personer dött av covid. Om det inte är en allvarlig fara vet jag inte vad som är det”, sa Karine Jean-Pierre, vice pressekreterare för Joe Biden, under en presskonferens tidigare i veckan.

Kritiken kommer dock inte bara från Republikanerna. AFL-CIO, USA:s största fackförbund, har bland annat kritiserat att anställda som väljer att inte vaccinera sig kan behöva betala för sina covidtester ur egen ficka.

”Kostnaden för att se till att arbetsplatsen är säker är arbetsgivarens ansvar och det bör aldrig falla på den anställdes axlar”, säger fackförbundet i ett uttalande.

Enligt en opinionsmätning som Gallup genomförde i mitten av september, kort efter att Joe Biden presenterade sitt förslag, stödjer 58 procent av amerikanerna vaccinregler för företag med över 100 anställda. Men skiljelinjerna är tydliga mellan Demokrater och Republikaner. Medan över 90 procent av demokratiska väljare stödjer presidentens förslag ger endast 19 procent av de republikanska väljarna tummen upp.

Medan Europa plågades av långsamma vaccinleveranser i våras var den amerikanska vaccinationstakten en framgångssaga. Sedan dess är rollerna dock ombytta. Totalt har 67 procent av amerikanerna fått minst en spruta enligt data insamlad av statistikorganisationen Our World in Data. Motsvarande siffra för EU är 69 procent medan 71 procent av svenskarna fått minst en vaccinspruta.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera