Annons

Utdelningssmäll mot Sveriges största musikpris

Lyckade investeringar har gjort stipendiet som delas ut till minne av utfattige trubaduren Cornelis Vreeswijk till ett av Sveriges största musikpris. I år får mottagaren dock nöja sig med ”bara” en halv miljon kronor – skattefritt.

Trubaduren Cornelis Vreeswijk.
Trubaduren Cornelis Vreeswijk.Foto:Leif R Jansson/TT

Trubaduren och poeten Cornelis Vreeswijk hade skulder på 1,8 miljoner kronor när han gick bort 1987, 50 år gammal. I sitt testamente skrev han att framtida intäkter från upphovsrättigheter skulle delas ut i form av ett stipendium där mottagaren måste vara minst 35 år och skriva/sjunga/framträda på svenska. 

”Han hade en tanke på ett stipendium i samma storlek som Povel Ramel-stipendiet som då var på 10.000 kronor”, berättar advokat Anders Pethrus som upprättade testamentet.

Riktigt så blev det inte. När stiftelsen Cornelis Vreeswijk Minne på lördag 8 augusti delar ut sitt årliga stipendium får årets stipendiat 500.000 skattefria kronor. Och det är ändå mindre än de 750.000 kronor som artisten Pugh Rogefeldt fick ta emot i fjol.

”Det beror på att många börsbolag inte gett någon utdelning. Vi delar ju ut avkastningen på kapitalet”, säger Anders Pethrus som är stiftelsens ordförande.

Intäkter från hyllningsskivan ”Den flygande holländaren” som kom ut 1988 gav stiftelsen en rejäl grundplåt på 1,5 miljoner kronor. 

”De pengarna placerades bland annat i Handelsbankens obligation med 12 procents ränta i fem år”, säger Anders Pethrus som förvaltar stiftelsens tillgångar med hjälp av Carnegie.

Royaltyinkomster och aktieutdelningar har gjort att stiftelsen i dag har över 50 miljoner kronor i tillgångar. Majoriteten av miljonerna, närmare 40 Mkr, är placerade svenska storbolag, där byggbolaget Skanska är det största innehavet.

”Det har gått bra, jag satsade i svenska industriaktier en gång i tiden och det var lyckat”, säger Anders Pethrus.

Bästa aktien i portföljen är dock friluftsbolaget Fenix Outdoor som äger Fjällräven och Naturkompaniet.

”Vi köpte aktien för länge sedan för en billig slant och den har gått upp 20 gånger sedan dess”, säger Anders Pethrus som erkänner att han också haft lite tur.

De lyckade placeringarna gör att Cornelis-stipendiet snart kan bli mer värt än det internationellt betydligt mer kända Polarpriset som instiftades av musikproducenten Stig-Erik ”Stikkan” Andersson.  

”Det är vår målsättning”, säger Anders Pethrus.

Men för att nå dit måste kapitalet växa en bit till. Polarpriset delar vanligtvis ut en miljon kronor till en pristagare inom populärmusik och lika mycket till en pristagare inom klassisk musik.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?