1515

Utdelningsoro sänker Handelsbanken

Handelsbanken levererade en rapport på onsdagsmorgonen som av aktiemarknaden betraktades som stark, framför allt då räntenettot överraskade positivt. Efter börsöppning steg också aktien och var upp över 1,5 procent. Men sedan vände aktien nedåt och vid klockan 13.30 låg aktien på minus 3 procent.

Bild:TT

Inför rapporten hade analytikers syn på utdelningsmöjligheterna ljusnat, efter att kapitalkravet från FI, motsvarande en kärnprimärkapitalrelation på 21,1 procent, kom in lägre än väntat.

Enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, oroar sig investerare nu för utdelningen.

”Jag tror att man tycker att ledningen inte varit tillräckligt tydliga med att bekräfta att den förväntade utdelningsökningen faktiskt kommer”, säger Andreas Håkansson.

”Sedan är det självklart så att det är styrelsen och inte ledningen som beslutar om utdelningen”, tillägger han.

Sedan Finansinspektionens kapitalkrav publicerades i början av oktober har Handelsbankens aktie gått starkt då marknaden prisat in en utdelningsökning. Handelsbankens kärnprimärkapitalrelation har stigit till 24,0 procent, stod det klart i onsdagens rapport, vilket kan jämföras med FI:s krav på 21,1 procent.

En anonym bankanalytiker som Direkt har talat med säger också att aktiekursen vänt ner på grund av oro för hur stor utdelning styrelsen är villig att besluta om för 2016.

"Banken har avsatt 50 procent per kvartal till utdelning. Investerare oroar sig för att styrelsen inte vill ta beslut om ytterligare utdelning över det till följd av att det inte avsätts något till Oktogonen i år", säger analytikern.

Oktogonen är en vinstandelsstiftelse som delar ut pengar till de anställda på Handelsbanken.

Om utdelningen endast skulle bli 50 procent av årets nettovinst skulle det innebära en nivå klart under konsensus som inför rapporten låg på runt 65 procent, enligt SME Direkt.
Handelsbankens vd Anders Bouvin ville på onsdagsmorgonen inte ge några prognoser för utdelningen.

Handelsbanken ligger på 24 procent i kärnprimärkapitalrelation mot FI:s krav på 21,1 procent. Vad betyder det för utdelningsmöjligheterna?
”Vi har aldrig någonsin lämnat någon prognos i Handelsbanken vad gäller utdelning så jag tänkte inte bryta den traditionen och börja nu. Så det får vi se.”

Analytikers syn på utdelningen har ju ljusnat efter att FI:s kapitalkrav kom in lägre än väntat, finns det fog för den mer positiva synen på utdelningen?
”Så må vara fallet, och det baseras förmodligen på att SREP:n (FI:s årliga utredning om bankernas kapitalbehov, Di:s anm.) kom in lägre än förväntat. Men det är deras analys och jag kommer som sagt inte lämna någon prognos över huvud taget vad gäller utdelningen”, säger han.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?