1515

Utdelningskungen trotsar coronakrisen – höjer återigen

Fastighetsbolaget Castellums aktie gjorde en kraftig uppryckning efter att ha rasat på börsen de senaste veckorna. Och fastighetskoncernen står stadigt och har trots coronakrisen beslutat om sitt största byggprojekt någonsin och att höja utdelningen för 22:a året i rad.

Henrik Saxborn, vd Castellum
Henrik Saxborn, vd CastellumFoto:
En illustration som visar hur Eons nya nordiska huvudkontor i Malmö ska se ut. Projektet som beräknas kosta 1,3 miljarder kronor uppges vara fastighetsbolaget Castellums största hittills.
En illustration som visar hur Eons nya nordiska huvudkontor i Malmö ska se ut. Projektet som beräknas kosta 1,3 miljarder kronor uppges vara fastighetsbolaget Castellums största hittills.Foto:Castellum

”Samtidigt som vi sannolikt bara är i början av en mycket allvarlig kris, både för folkhälsan och ekonomin, så är vi övertygade om att den förr eller senare kommer att ta slut. Och för vår del känns det extra bra att trots coronaoron kunna fortsätta investera i bland annat viktiga stadsutvecklingsprojekt som vi nu gör i Malmö”, säger Castellums CAST +1,31% Dagens utveckling vd Henrik Saxborn, på telefon från hemmet i Göteborg. 

Men trots att han liksom många andra i bolaget hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning att i möjligaste mån jobba hemifrån för att begränsa smittspridningen, så går börsjätten han leder på offensiven. 

Mitt i den akuta ekonomiska krisen som utlösts av coronapandemin så har Castellum, som äger en stor portfölj kommersiella fastigheter inom främst kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter, valt att ge grönt ljus för en rekordsatsning. Börsjätten, som är ett av landets största fastighetsbolag, ska nu låta bygga ett nytt stort kontorshus i centrala Malmö för totalt 1,3 miljarder kronor. 

Huvudkund är den tyska energikoncernen Eon som ska inrymma sitt nya nordiska huvudkontor och får plats för cirka 1.500 medarbetare i fastigheten på totalt 27.000 kvadratmeter nära Centralstationen i Malmö. Byggkoncernen Skanska har utsetts till huvudentreprenör i projektet och planen är att bygget ska inledas inom kort. 

”Detta är vårt största byggprojekt någonsin och stärker vårt kassaflöde och balansräkning med ett 12-årigt hyresavtal och en solid kund. Tillsammans med vårt kommande lika stora projekt, den nya domstolsbyggnaden rakt över gatan, förstärks vår position som långsiktig stadsutvecklare i centrala Malmö”, säger Henrik Saxborn.

Förutom den nya kontorsfastigheten så planerar Castellum att bygga en ny domstolsbyggnad för bland andra tingsrätten och förvaltningsrätten i Malmö. Fullt utbyggt ska området omfatta närmare 13.000 nya arbetsplatser och 6.000 bostäder. 

Castellums aktie hängde på tisdagens börsrally och steg 9,7 procent. Men den senaste månaden har varit tung för aktieägarna, där kursen före tisdagens uppgång hade rasat med cirka 44 procent på 20 dagar.

”Börsen har den senaste tiden präglats av den enorma oro och osäkerhet som utlösts av coronaviruspandemin och dess konsekvenser. Sannolikt hänger utvecklingen för både Castellums aktie i likhet med en del andra bolag i bland annat vår sektor främst ihop med denna generella trend”, säger Henrik Saxborn.

Och det är ”otroligt många” oroliga aktieägare som hört av sig till bolaget, inte minst från utlandet, för att höra hur Castellum påverkas av coronakrisen, avslöjar han.

Vad är då ert budskap till alla som undrar?
”Det viktigaste är att vi står på en mycket stabil grund. Vi har ett starkt kassaflöde, rekordlåg belåningsgrad och också värdefull erfarenhet från en rad kriser. Faktum är ju att Castellum ju har sitt ursprung i den djupa fastighetskrisen i Sverige på 1990-talet”, säger Henrik Saxborn. 

Och medan många företag kämpar för sin överlevnad och tvingas till alltifrån permitteringar, uppsägningar och produktionsstopp så har Castellum hittills kunna gå mot strömmen. Förutom nya rekordbyggen så blir det nu också ett miljardregn över aktieägarna. 

Tvärtemot en rad storbolag som har sänkt eller helt dragit tillbaka utdelningarna så valde Castellums styrelse att stå fast vid sitt förslag om en utdelning på 6,50 kronor/aktie, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Det kan jämföras med 6,10 kronor/aktie i fjol. Därmed förlänger Castellum sin svårslagna svit med höjd vinstutdelning till 22 år i rad. Och den nya utdelningen klubbades i dagarna av bolagsstämman. 

”Men det är klart att även Castellum kommer att påverkas av en så här allvarlig kris. Hittills är effekterna dock förhållandevis små, sannolikt för att vi har väldigt liten andel uthyrning till de branscher som drabbats hårdast hittills som hotell och restauranger”, säger Henrik Saxborn.

”Vi kommer sannolikt främst att drabbas i nästa våg om och när flera branscher påverkas. Men hur stora effekterna blir är omöjligt att bedöma och hänger mycket på hur långvarigt detta blir och om Sverige likt andra länder vidtar ännu tuffare nedstängningar av samhället.”

Vilket scenario planerar ni för?
”Vi planerar för en rad scenarier. Tyvärr är vi sannolikt bara i början av en väldigt tuff och svår tid och därför är det centralt att säkra handlingskraft och flexibilitet. Även om vi står väldigt starkt rustade följer vi därför utvecklingen noga och ser samtidigt över våra kostnader och vår organisation.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?