1515

Utbyggnaden av Arlanda skjuts på framtiden

Den statliga flygplatsoperatören Swedavia pausar utbyggnaden av Arlanda, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Att utbyggnaden skjuts på framtiden var ett krav från Miljöpartiet för att regeringen skulle skjuta till 3 miljarder kronor till det krisande bolaget.

Foto:Jesper Frisk

Statligt ägda Swedavia, som opererar tio flygplatser i Sverige, föreslås få ett tillskott på drygt 3 miljarder kronor från svenska staten.

”Swedavia har under våren vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder för att möta trafiknedgången, men vår verksamhet är helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och sedan två månader tillbaka tappar vi runt en halv miljard varje månad. Kapitaltillskottet är därför mycket viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår infrastruktur och säkra svensk flygtillgänglighet”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Swedavia har drabbats hårt av coronapandemin och trafiken har på kort tid minskat med 98 procent. Bolaget har under våren inlett en översyn av alla investeringar ”för att prioritera projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet”. Som en del av det har bolaget valt att inte gå vidare med två projekt på Arlanda som avsåg att att tillföra ny kapacitet genom en ny pir och förbättrad bagagehantering.

Att utbyggnaden av Sveriges största flygplats skjuts på framtiden var ett krav från Miljöpartiet för att partiet skulle gå med på att skjuta till pengar till bolaget.

”Redan innan coronautbrottet såg vi att flygtrafiken minskade och under coronaviruset har det minskat till ett minimum. Att då bygga ut Arlanda vore att slösa med skattebetalarnas pengar”, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på måndagens pressträff enligt TT.

Swedavia gör bedömningen att att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad. Bolaget meddelar även att det varsel om 800 helårstjänster som Swedavia gick ut med i slutet av mars ligger kvar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?