ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utbudet av nyproduktion backar

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Utbudet av nyproduktion sjunker något jämfört med i fjol.

Av de totalt 25 045 nyproducerade bostadsrätter som fanns till salu i år fanns över 17 000 i storstadslänen. Storstadsregionerna står därmed för 69 procent av totala nyproduktionsmarknaden, enligt en sammanställning från SBAB.

SBAB har mätt utbudet av nyproduktion under de senaste fem åren. På riksnivå har utbudet gradvis ökat varje år från 2015, och befann sig på en all time high förra året. Men i år minskade nyproduktionen något jämfört med 2018 – från 27 000 nyproducerade bostäder till 25 000.

”Bostadsproduktioner är långa processer. Detta är en konsekvens av att man som byggherre och i kommunerna avvaktar lite för att se var marknaden är på väg, och väntar med att säljstarta eller bygga projekt”, säger Claudia Wörmann, privatekonom på SBAB.

Blekinge, Norrbotten, Dalarna och Gotland står för den kraftigaste ökningen av nyproducerade bostadsrätter. Det är också län där nyproduktionen tidigare varit helt obefintlig. Där har man alltså gått från i stort sett ingen nyproduktion till en enorm ökning.

”Ofta ses nyproduktion som ett sätt att mota bostadsbristen. I små regioner kan det vara ett annat eller bredare syfte, som exempelvis ett tillskott av bostäder om inte tidigare funnits, och då kanske främst bostäder för en viss målgrupp som unga och seniorer.”

Till skillnad från i storstäder präglas konkurrensbilden i små regioner ofta av att hyresmarknaden fungerar väl, och bostadspriserna tenderar generellt sett att vara lägre.

”Man konkurrerar på andra premisser än i storstadsregionerna. I storstäderna finns det hål att fylla, det kommer nya bostäder och man hittar sina köpare, men med en viss tröghet.”

När det gäller den senaste tidens konjunktursignaler oroar det framför allt konsumenterna, inte i lika hög utsträckning byggbolagen som producerar bostäder, menar Claudia Wörmann. Bland konsumenterna finns sannolikt en del orosmoln.

”Vi vet med all sannolikhet att räntan stiger i december, och att räntan kommer att vara låg under en lång tid framöver. Sedan vet vi inte så mycket mer, väldigt mycket hålls i dunkel. Från politiskt håll avvaktar vi fortfarande besked om ränteavdrag och hur kravet på kontantinsats utformas.”

I tider av osäkerhet köper många konsumenter hellre begagnade bostäder. Nyproduktion dras ofta med långa ledtider, vilket också medför osäkerhet, menar Claudia Wörmann.

”De långa processerna blir en hämsko. Det är lättare att köpa en begagnad bostad. Om jag flyttar in i en nyproduktion om ett halvår och värderar min bostad är det mycket som kan hända. Min befintliga bostad kanske först värderas högt och sedan hinner tappa i värde.”

Vad kan vi vänta oss av nyproduktionen i framtiden?

”Två tänkbara scenarion”, enligt Claudia Wörmann.

”Nu har man dragit lite i bromsen, och det finns en viss avvaktan. Samtidigt har det börjat lätta lite med att sälja nyproduktion. Får vi inte så stort tillskott av nyproduktion framöver kanske utbudet minskar, och det blir en huggsexa om det lilla som kommer ut. Då kan det bli så att priserna stiger.

Det andra som kan ske utifrån ett framtidsperspektiv är vi kan se nya varianter av nyproduktion

”Jag tycker mig se en annan diskussion i dag. Fler vill möjliggöra ett bredare sortiment, och en del bolag som bygger bostäder markerar vissa som hyrköp till unga.”

Hyrköp innebär att du först hyr bostaden till en rimlig kostnad, och köper den fem år senare när du hunnit samla på dig pengar till en kontantinsats.

”Det tror jag att vi kommer se mer av. Men då måste vi också fortsatt ha ett regelverk som möjliggör detta”, säger Claudia Wörmann.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer