ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utbudet av bostadsrätter sväller

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökade med 17 procent i juni jämfört med samma månad 2017. Utbudet av villor steg 12 procent.

Det visar statistik från Hemnet.

Utbudet av bostadsrätter sjönk något i juni, 18.505 jämfört med 21.201 i maj enligt färska siffror från Hemnet. Men i årstakt ger det fortfarande en ökning på 17 procent. Ökningstakten har saktat in något sedan början av året men utbudet är fortfarande det högsta Hemnet någonsin uppmätt under en junimånad enligt talespersonen Staffan Tell.

"Det blir nu intressant att se om detta håller i sig under sensommaren och hösten, när utbudet i fjol ökade. Det skulle vara anmärkningsvärt om utbudet då fortsätter att öka med över 10 procent i årstakt", säger han till nyhetsbyrån Direkt.

För villor ökade utbudet med 12 procent i årstakt, även det en inbromsning i den utbudsökning som dominerat sedan december. Utbudet ligger dock fortfarande på nivåer som inte synts på över två år.

I Stockholms län ökade utbudet av bostadsrätter till salu med 12 procent jämfört med utbudet i juni 2017 medan utbudet av villor ökade 37 procent. Utbudet av villor i Stockholm har nu ökat i årstakt tre månader i rad.

"Medan utbudet för bostadsrätter i Stockholm har en lägre tillväxttakt än riksgenomsnittet är det på villasidan en av de högsta tillväxttakterna i hela landet. Detta hänger sannolikt ihop med det skärpa amorteringskravet, som slår hårdast i Stockholm där priserna är högst. Detta är något att hålla koll på framöver", säger Staffan Tell till Direkt.

I Västra Götaland ökade utbudet av bostadsrätter med 12 procent. I Skåne var ökningen något större, 14 procent. Bland storstäderna var ökningen på kommunnivå störst i Malmö, upp 15 procent. I Göteborgs och Stockholms kommun ökade utbudet av bostadsrätter med 8 respektive 4 procent enligt Hemnets siffror.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies