ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA:s underrättelsechef: Statsskulden ett allvarligt hot

  • Dan Coats.

USA:s underrättelsechef Dan Coats varnar för att USA:s växande statsskuld är ett av de största hoten mot landets säkerhet, skriver CNBC.

USA:s statsskuld har vuxit till nivåer som inte har nåtts sedan andra världskriget och uppgår nu till nära 105 procent av BNP. Landets underrättelsechef, Dan Coats, vände sig på tisdagen till den amerikanska senatens underrättelsekommitté med en skarp varning om att den stigande skulden utgör ett allvarligt hot, skriver CNBC.

Skulden uppgår i dag till 20,7 biljoner dollar, motsvarande 166.000 miljarder kronor, och enligt Daniel Coats är det troligt att den kommer att växa ytterligare i och med att kongressen har antagit den nya skattereformen.

”Situation är ohållbar, som jag tror alla förstår, och utgör ett allvarligt hot mot vår ekonomi och nationella säkerhet”, sa Dan Coats efter mötet med underrättelsekommittén, enligt CNBC.

Skulden har ökat med 123 procent det senaste decenniet i efterdyningarna av finanskrisen och den ljumma tillväxten. Den senaste prognosen från kongressens budgetenhet CBO spår även att utvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning mot en skuld på 150 procent av BNP till 2047. 

Utöver statsskulden är det troligt att även budgetunderskottet kommer att växa. CBO varnar för en ökning från 2,9 procent till 9,8 procent till 2047.

Varningssignalerna klingar illa med de nya skattereformerna som uppskattningsvis kommer att kosta de amerikanska skattebetalarna 1,5 biljoner dollar, skriver CNBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies