Annons

USA:s sysselsättning klart svagare än väntat

USA:s jobbmaskin hackar. Sysselsättningen dämpades i augusti och siffror för tidigare i sommar revideras ned.

Bild:TT

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 156.000 personer i augusti. Utfallet var svagare än väntade 180.000.

Arbetslösheten steg till 4,4 procent, jämfört med 4,3 procent månaden före. Analytikerna hade räknat med fortsatt 4,3 procents arbetslöshet, den lägsta på 16 år.

Dessutom skruvas de tidigare urstarka jobbsiffrorna för juni och juli ned med omkring 20.000 jobb vardera, i fredagens nya statistikrapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Enligt den reviderade statistiken registrerades 189.000 nya jobb i juli och 210.000 nya jobb i juni.

En inbromsning i augusti var alltså väntad, även om den blev skarpare än beräknat. Flera analytiker, bland dem Nordea, har också påpekat att tilltagande brist på arbetskraft kommer successivt att få en med bromsande inverkan på antalet nya amerikanska jobb.

Löneökningstakten, en viktig siffra för Fed i jakten på högre inflation, förblev tröga 2,5 procent i årstakt i augusti. Analytiker hade väntat sig en acceleration till 2,6 procent.

Antalet personer i arbetskraften som för närvarande kan ta ett arbete uppgick till 12.976 miljoner jämfört med 12.401 miljoner månaden före, enligt statistikrapporten.

Oväntat låga siffror för både sysselsättningen och löneökningstakten kan så tvivel i centralbanken Feds räntesättande kommitté. Fed har flaggat för ytterligare en räntehöjning innan årets slut, men det förutsätter att ekonomin fortsätter att visa styrka.

Marknaderna reagerade positivt på fredagen jobbrapport. Det kan tolkas som att de ser ökade chanser för att ytterligare penningpolitiska åtstramningar från Fed skjuts på framtiden.

Börserna hoppade upp ett snäpp och dollarn stärktes på beskedet. Skräckindexet VIX, som klättrar i tider av börsoro och backar vid gott marknadshumör, sjönk till den lägsta nivån sedan början på augusti.

Samtidigt noterar Bloomberg att jobbsiffrorna för just augusti regelmässigt brukar bli lägre än väntat. Alltsedan 2011 har analytikerna konsekvent haft för höga förväntningar jämfört med utfallet under den semesterpräglade månaden, visar nyhetsbyråns genomgång.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?