1515
Annons

USA:s största tidning avråder från Trump

USA Today, USA:s största tidning, har aldrig stöttat en presidentkandidat. För första gången tar man nu ställning i ett presidentval och avråder sina läsare från att rösta på Donald Trump.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Paul Sakuma/TT

Tidningen USA Today är USA:s största tidning. Sedan den grundades 1982 har tidningens ledarskribenter aldrig tagit ställning för en kandidat i ett presidentval, något som annars är legio bland amerikanska tidningar.

Men i år har de vadat rakt in i valet. I en ledare som publicerades på torsdagen väljer USA Today att inte stödja Hillary Clinton men samtidigt avråda sina väljare från att rösta på republikanernas Donald Trump.

”Trump har visat upprepade gånger att han saknar temperamentet, kunskapen, stabiliteten och ärligheten som USA behöver från sina presidenter”, skriver tidningen.

USA Todays ledarsida har skrivit kritiskt om Donald Trump tidigare men torsdagens artikel är svidande. Tidningen beskriver honom som nyckfull och hänvisar till en genomgång från tv-kanalen NBC som visade att Trump hunnit byta ställning hela 124 gånger inom 20 tunga politiska frågor sedan kort innan han påbörjade sin kandidatur.

Mycket av kritiken känns igen. Tidningen kritiserar Trump för att sakna grundläggande utrikespolitisk kompetens för att klara presidentens uppgift som högsta chef för den amerikanska militären. Han anses vara för vag i sina politiska förslag och understödja rasistiska vindar i den amerikanska opinionen med uttalanden som att domare med mexikanskt påbrå inte kan leda rättegångar där han är åtalad.

Därtill kommer frågetecknen om hans affärsverksamhet och att Donald Trump, till skillnad från samtliga kandidater från de två stora partierna de senaste 40 åren, vägrar lämna ut sin skattedeklaration.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag (extern tjänst)

USA Today beskriver honom också som en ”serielögnare”:

”Trump är i en egen liga när det kommer till kvaliteten och kvantiteten i hans felsägningar. När han konfronteras med en lögn, som hans påstående att han alltid har varit emot Irakkriget, är Trumps reaktion att använda de stora lögnernas teknik och upprepa den så mycket att folk börjar tro på det”, skriver tidningen.

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera