ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

USA:s största tidning avråder från Trump

  • Donald Trump. Foto: Paul Sakuma/TT

USA Today, USA:s största tidning, har aldrig stöttat en presidentkandidat. För första gången tar man nu ställning i ett presidentval och avråder sina läsare från att rösta på Donald Trump.

Tidningen USA Today är USA:s största tidning. Sedan den grundades 1982 har tidningens ledarskribenter aldrig tagit ställning för en kandidat i ett presidentval, något som annars är legio bland amerikanska tidningar.

Men i år har de vadat rakt in i valet. I en ledare som publicerades på torsdagen väljer USA Today att inte stödja Hillary Clinton men samtidigt avråda sina väljare från att rösta på republikanernas Donald Trump.

”Trump har visat upprepade gånger att han saknar temperamentet, kunskapen, stabiliteten och ärligheten som USA behöver från sina presidenter”, skriver tidningen.

USA Todays ledarsida har skrivit kritiskt om Donald Trump tidigare men torsdagens artikel är svidande. Tidningen beskriver honom som nyckfull och hänvisar till en genomgång från tv-kanalen NBC som visade att Trump hunnit byta ställning hela 124 gånger inom 20 tunga politiska frågor sedan kort innan han påbörjade sin kandidatur.

Mycket av kritiken känns igen. Tidningen kritiserar Trump för att sakna grundläggande utrikespolitisk kompetens för att klara presidentens uppgift som högsta chef för den amerikanska militären. Han anses vara för vag i sina politiska förslag och understödja rasistiska vindar i den amerikanska opinionen med uttalanden som att domare med mexikanskt påbrå inte kan leda rättegångar där han är åtalad.

Därtill kommer frågetecknen om hans affärsverksamhet och att Donald Trump, till skillnad från samtliga kandidater från de två stora partierna de senaste 40 åren, vägrar lämna ut sin skattedeklaration.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag (extern tjänst)

USA Today beskriver honom också som en ”serielögnare”:

”Trump är i en egen liga när det kommer till kvaliteten och kvantiteten i hans felsägningar. När han konfronteras med en lögn, som hans påstående att han alltid har varit emot Irakkriget, är Trumps reaktion att använda de stora lögnernas teknik och upprepa den så mycket att folk börjar tro på det”, skriver tidningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies