USA:s största tidning avråder från Trump

USA Today, USA:s största tidning, har aldrig stöttat en presidentkandidat. För första gången tar man nu ställning i ett presidentval och avråder sina läsare från att rösta på Donald Trump.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Paul Sakuma/TT

Tidningen USA Today är USA:s största tidning. Sedan den grundades 1982 har tidningens ledarskribenter aldrig tagit ställning för en kandidat i ett presidentval, något som annars är legio bland amerikanska tidningar.

Men i år har de vadat rakt in i valet. I en ledare som publicerades på torsdagen väljer USA Today att inte stödja Hillary Clinton men samtidigt avråda sina väljare från att rösta på republikanernas Donald Trump.

”Trump har visat upprepade gånger att han saknar temperamentet, kunskapen, stabiliteten och ärligheten som USA behöver från sina presidenter”, skriver tidningen.

USA Todays ledarsida har skrivit kritiskt om Donald Trump tidigare men torsdagens artikel är svidande. Tidningen beskriver honom som nyckfull och hänvisar till en genomgång från tv-kanalen NBC som visade att Trump hunnit byta ställning hela 124 gånger inom 20 tunga politiska frågor sedan kort innan han påbörjade sin kandidatur.

Mycket av kritiken känns igen. Tidningen kritiserar Trump för att sakna grundläggande utrikespolitisk kompetens för att klara presidentens uppgift som högsta chef för den amerikanska militären. Han anses vara för vag i sina politiska förslag och understödja rasistiska vindar i den amerikanska opinionen med uttalanden som att domare med mexikanskt påbrå inte kan leda rättegångar där han är åtalad.

Därtill kommer frågetecknen om hans affärsverksamhet och att Donald Trump, till skillnad från samtliga kandidater från de två stora partierna de senaste 40 åren, vägrar lämna ut sin skattedeklaration.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag (extern tjänst)

USA Today beskriver honom också som en ”serielögnare”:

”Trump är i en egen liga när det kommer till kvaliteten och kvantiteten i hans felsägningar. När han konfronteras med en lögn, som hans påstående att han alltid har varit emot Irakkriget, är Trumps reaktion att använda de stora lögnernas teknik och upprepa den så mycket att folk börjar tro på det”, skriver tidningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?