1515

USA:s sanktioner mot Nordkorea blir kvar tills vidare

USA:s militärövningar i regionen kan komma att stoppas, säger Donald Trump under sin presskonferens efter det historiska toppmötet med Nordkoreas ledare.

Han öppnar också för att ta hem de amerikanska soldaterna i Sydkorea.

Sanktionerna mot Nordkorea blir dock kvar tills vidare.

Donald Trump vid presskonferensen om mötet med Kim Jong-Un.
Donald Trump vid presskonferensen om mötet med Kim Jong-Un.Foto:Wong Maye-E

”Jag tror att han vill göra vad som är rätt”, säger Trump om Nordkorealedaren, vid den amerikanske presidentens egen presskonferens som föregicks av en lång och dramatisk video som bland annat innehöll klipp på de båda ledarna i olika situationer, visad på storbildsskärmar.

”Så fort han är hemma i Nordkorea kommer han att starta en process som kommer att göra väldigt många människor väldigt glada.”

President Trump beskrev sitt möte med Kim Jong-Un som "ärligt, rakt och produktivt", och sade att de båda lärt känna varandra väl.

Dokumentet som deras möte mynnade ut i innebär att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lovar att arbeta för "total kärnvapennedrustning på Koreahalvön". I utbyte ska hans regim få säkerhetsgarantier från USA.

På frågan om vilka säkerhetsgarantier som Nordkorea kommer att få säger Trump, utan att gå in på detaljer, att krigsövningarna kommer att stoppas. Sannolikt syftar han på de gemensamma övningar som USA och Sydkorea regelbundet genomför i regionen, och som Nordkorea uppfattar som en djup provokation.

”Det kommer att göra att vi sparar mycket pengar”, säger Trump.

USA:s president säger även att han på sikt vill ta hem de amerikanska soldaterna i Sydkorea.

”Vi har nu 32 000 soldater i Sydkorea, och jag vill kunna dra tillbaka dem, men det är inte en del av ekvationen i nuläget.”

Trump säger sig vara övertygad om att Kim menar allvar med sina löften.

”Jag tror att han vill göra detta mer än jag vill, han önskar en ljus framtid för Nordkorea.”

Kim Jong-Un ska också ha lovat att Nordkorea kommer att förstöra en plats där man gör tester av delar till robotar, utöver det som står i det gemensamma dokumentet, enligt Trump.

När presidenten får frågor om Nordkoreas historia av brott mot mänskliga rättigheter svarar han mycket kortfattat:

”Vi pratade om det helt kort. De kommer att göra saker, jag tror att han vill göra saker.”

Han återupprepade även sitt beröm av diktatorn.

”Han är väldigt begåvad, säger Trump, och ger sig därefter in i ett resonemang om att väldigt få personer skulle klara det som Kim klarat av vid så ung ålder.”

På frågan om hur han ser på Nordkoreas hantering av den amerikanske medborgaren Otto Warmbier som dog efter fångenskap i diktaturen svarar Trump, bland annat:

”Otto Warmbier var en väldigt speciell person, hans föräldrar är goda vänner till mig.”

”Jag tror att utan Otto skulle inte allt detta ha hänt. Otto dog inte förgäves.”

Trump bekräftar även att han ämnar bjuda in Nordkorealedaren till Vita huset i framtiden samt upprätta formella diplomatiska kontakter med Nordkorea.

”Det är en väldigt stor dag, ett mycket stort ögonblick i världens historia.”

I dokumentet som skrevs under av de två ledarna listas följande fyra punkter de kommit överens om:

"USA och Nordkorea åtar sig att etablera nya relationer mellan USA och Nordkorea, i enlighet med önskemålen från folken i de båda länderna om fred och välstånd."

"USA och Nordkorea ska enas i sin ansträngning att skapa en långvarig och stabil fred på Koreahalvön."

"Som en bekräftelse av Panmunjomdeklarationen från den 27 april 2018 åtar sig Nordkorea att arbeta för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön."

Den fjärde punkten nämner att länderna åtar sig att identifiera kvarlevorna efter krigsfångar och försvunna stridande (i Koreakriget) och sända hem dem som sedan tidigare är identifierade.

Kamerorna smattrade intensivt när Trump och Kim tidigare på morgonen, svensk tid, satte sig ner för att skriva under dokumentet, på varsin stol vid ett massivt träbord och framför amerikanska och nordkoreanska flaggor. Innan de kom in i rummet kunde en person ur den nordkoreanska staben ses noggrant torka av Kims penna med en trasa.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

”Det gick bättre för oss båda än någon kunnat förvänta sig. Och detta kommer att leda till mer och mer”, sade Trump.

Även Kim var nöjd.

”I dag har vi haft ett historiskt möte och beslutat att lämna det förflutna bakom oss och vi står i begrepp att skriva under ett historiskt dokument”, sade han, enligt AFP.

”Världen kommer att bevittna betydande förändringar.”

Trump och Kim höll sitt toppmöte på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det första, historiska handslaget. Då var det mer sammanbitna miner och reserverade leenden.

”Trevligt att träffa dig, herr president”, sade Kim, enligt nyhetsbyråer.

Därefter tog Trump Kim över ryggen och "föste" honom lätt in i rummet där deras möte på tu man hand hölls. Det varade i trekvart. Därefter släpptes respektive lands delegationer in, bland annat med utrikesministrarna Mike Pompeo och Ri Yong-Ho.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?