ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

USA:s Pompeo varnar för omodernt Nato

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att försvarsalliansen Nato måste växa och förändras för att inte bli gammalmodigt. Pompeos varning kom under hans besök i Tyskland, och dagen efter den franske presidenten Emmanuel Macrons utspel om att organisationen var hjärndöd i en intervju med brittiska tidskriften the Economist.

Pompeo framförde sin åsikt i ett tal i Berlin på fredagen och i samband med årsdagen av Berlinmurens fall. USA:s utrikesminister påpekade att Nato, grundat 1949 som en säkerhetsgarant mot Sovjetunionen, kanske var en av de viktigaste allianserna i världshistorien.

”70 år (efter bildandet). . . måste Nato växa och förändras. Det måste möta dagens realiteter och utmaningar”, sade han.

”Om nationer tror att de kan få säkerhet utan att ge Nato de resurser som behövs, om länderna inte lever upp till löften de gett, då är risken stor att Nato blir ineffektivt och omodernt”.

Värdinna för Pompeos besök, förbundskansler Angela Merkel, har också gått i polemik med Macron och hans Natokritik, och sagt att den var väl drastisk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer