Annons

USA:s näringsliv vill rädda Nafta – med tv-reklam

Samtidigt som tv-reklam trumpetar ut att frihandelsavtalet Nafta "jobbar för Amerika" sitter företrädare för USA, Kanada och Mexiko i en femte omförhandlingsrunda om avtalet.

Samtalen som nu fortsätter i Mexikos huvudstad äger rum på initiativ av USA:s president Donald Trump, som under sin valrörelse var starkt kritisk mot Nafta och kallade det en katastrof.

Näringslivet i USA är av en annan åsikt. De hyllar det 23 år gamla avtalet som bland annat lett till att tullarna stegvis avvecklats mellan länderna och varnar för allvarliga konsekvenser om det rivs upp. Vid sidan av tv-reklamen försöker USA:s handelskammare och flera andra företagar- och jordbruksorganisationer nu övertyga Vita huset och kongressens politiker om vikten av att bevara överenskommelsen.

Vid den senaste förhandlingsrundan i oktober lade USA fram flera radikala förslag, bland annat rörande en så kallad solnedgångs-klausul enligt vilken avtalet måste förnyas vart femte år – annars löper det ut. Förslagen avvisades omedelbart av Mexiko och Kanada.

Trump anser att frihandel i allmänhet och Nafta i synnerhet är skälet till att jobb försvunnit utomlands och att USA har ett jättelikt handelsunderskott med Mexiko. Under valrörelsen lovade han riva upp Nafta men backade sedan till att omförhandla det.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?