ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Ilskan bubblar i USA:s näringsliv – kan stämma Trump för att stoppa tullarna

  • Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT

USA:s mäktiga handelskammare, US Chamber of Commerce, överväger att stämma Vita huset efter att president Donald Trump beslutat om tullavgifter på varor från Mexiko. Det skriver CNBC. 

Handelskammaren ser över alla möjligheter att stoppa handelstullarna, säger John Murphy, direktör för utrikespolitiska frågor, säger till CNBC.

Och ett av de alternativ som diskuteras är att stämma Vita huset, enligt uppgifter till CNBC. Ett beslut om hur man ska gå vidare beräknas på måndag.

Branschorganisationer har upprepade gånger kritiserat de tullar som Trump infört på varor från bland annat Mexiko, Kanada och Kina. Men rättsliga åtgärder skulle innebära en kraftig eskalering av näringslivets motstånd mot Vita husets handelspolitik. 

En talesperson från Vita huset sa i ett uttalande att presidenten ”vidtar åtgärder genom sin auktoritet för att skydda vår nationella säkerhet”. 

Det var på torsdagen som president Donald Trump meddelade att USA ska införa tullavgifter på 5 procent för varor från Mexiko, med start den 10 juni. Syftet uppges vara att sätta press på Mexiko att bekämpa illegal invandring över gränsen till USA. 

På Twitter har Trump fört fram ytterligare argument – bland annat att handelstullarna kommer att tvinga amerikanska bolag att flytta tillverkning från Mexiko till USA.

 

 

Avgifterna är tänkta att öka successivt, och nå 25 procent i oktober. 

Trump-regeringens utspel fick den amerikanska börsen att skaka under fredagen och Dow Jones breda S&P 500-index föll med 1,32 procent under handelsdagen. Nyheten kastar också en skugga av osäkerhet över framtiden för det nya frihandelsavtal som USA, Mexiko och Kanada förhandlat men ännu inte ratificerat.

Enligt Di:s USA-korrespondent Frida Wallnor är syftet med tullarna politiskt snarare än ekonomiskt.

Men det är ett högt spel. Enligt CNBC riskerar tullarna att slå hårt mot delstater som Arizona, Texas och Michigan – delstater som Trump måste vinna om han vill bli omvald nästa höst.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies