ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA:s finansminister varnar för börsfall

  • Steven Mnuchin, USA:s finansminister. Foto: AP

Om inte de amerikanska politikerna lyckas komma överens om skattesänkningar kommer amerikanska aktier att falla. Det beskedet ger USA:s finansminister Steven Mnuchin i en intervju med Politico, där han lovar att president Donald Trumps skatteförslag ska bli lag innan årsskiftet.

Den amerikanska aktiemarknaden har ångat på sedan Donald Trump valdes till landets president i november förra året. Storbolagsindexet S&P 500 är upp knappt 20 procent sedan valdagen medan Nasdaqs kompositindex stigit med 27,5 procent.

En stor del av uppgången har handlat om förhoppningar om skattesänkningar, något Donald Trump lovade under sin valkampanj. Nu varnar landets finansminister för att börsen kan vända ner om de republikanska politikerna i kongressen inte stödjer presidentens skatteförslag.

"Jag anser att det inte råder någon tvekan om att en betydande del av uppgången kommer att reverseras om vi inte lyckas", säger finansministern till Politico.

Donald Trump själv har inte velat binda sig vid en tidsplan. När han fick frågor om skattereformerna tidigare i veckan svarade han att han gärna skulle vilja se ny lagstiftning innan årsskiftet men att det mycket väl kunde dröja längre än så, rapporterar Politico.

Samtidigt anser många bedömare att fönstret för att trycka igenom omfattande skattereformer helt enkelt är för litet, rapporterar affärssajten Business Insider.

Överlag har det visat sig svårare för Donald Trump att få igenom sina förslag än många bedömare trodde när han vann valet 2016. Hans förslag om inreseförbud har stoppats vid inte mindre än tre tillfällen och förslaget att skrota föregångaren Barack Obamas sjukvårdsreform har inte lyckats.

Dessutom valde hans partikollegor i kongressen att gå på oppositionens linje när de nådde en budgetöverenskommelse tidigare i år utan att inkludera presidentens krav på anslag för att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko.

Skattereformerna splittrar också opinionen i USA. En knappt majoritet om 52 procent säger sig vara emot Donald Trumps förslag medan endast 34 procent stödjer presidenten enligt en ny opinionsmätning från CNN/SSRS.

Tyck till