ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor räddningsaktion från Fed: Sänker räntan till noll

  • Foto: Patrick Semansky
  • Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Jacquelyn Martin

Federal Reserve och en rad andra centralbanker går till gemensam offensiv för att möta Corona-krisen.

I en historisk manöver sänker USA:s centralbank styrräntan med 75 punkter och lovar massiva tillgångsköp. 

”Det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen.”  

På några intensiva dagar har den amerikanska styrräntan sänkts från 1,75 till noll, eller nära noll. 

”Coronaviruset har skadat samhällen och stört ekonomisk aktivitet i många länder, inklusive USA”, skriver Federal Reserve i en kommuniké som kablades ut klockan 22 på söndagens kväll. 

Vid sidan av att sänka räntorna med 100 punkter, så aviseras flera andra åtgärder, däribland nya stödköp om 700 miljarder dollar.   

”De här åtgärderna kommer att stödja ekonomisk aktivitet, förutsättningar på arbetsmarknaden och inflationsmålet”, fortsätter centralbanken. 

Till skillnad från den förra historiska sänkningen, som kom för bara en vecka sedan, agerar inte Federal Reserve ensamma den här gången. Bland annat ECB, Bank of Japan och Bank of Canada ingår i den sextett av centralbanker som överraskade marknaden strax innan den första handeln i terminsmarknaden på Wall Street drar i gång. 

En presskonferens väntas klockan 23.30, svensk tid. 

”Det är värt att notera att det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen”, skriver Nordea-ekonomen Andreas Steno Larsen på twitter efter beskedet, med tillägget att den stora åtgärden illustrerar allvaret på marknaden. 

Han påpekar däremot att Corona-krisen främst slår mot kassaflödet för individer och företag, och att man därför kan ifrågasätta vilka effekter traditionella stimulanser av den här typen har. 

Andra bedömare räknar med fler fyrverkerier från Fed: 

”Som jag förutspådde för några dagar sedan, så kommer Fed och andra centralbanker att använda hela bazookan”, skriver kändisekonomen Nouriel Roubini, med hänvisning till nollräntepolitik i samverkan med guidning, kvantitativa lättnader och likviditetsstöd. 

Men åtgärderna behöver inte stanna där, skriver Roubini på twitter: 

”Nu är det dags för akt 2, också den i bazooka-stil, genom helikopterpengar.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer