1515
Annons

USA:s arbetslöshet sjunker

Sysselsättningen i USA steg i linje med förväntningarna och arbetslösheten sjönk till den lägsta nivån sedan augusti 2007. Men den genomsnittliga timlönen backade för första gången på nästan två år. Det lär dock inte hindra en räntehöjning senare i december.

Den amerikanska ekonomin skapade i november 178.000 nya jobb utanför jordbrukssektorn. Det meddelade arbetsmarknadsdepartementet på fredagen.

Utfallet var nästan prick på de 180.000 som analytikerkåren enligt nyhetsbyrån Bloombergs enkät hade räknat med. 

Siffrorna för oktober och september reviderades ned med 19.000 respektive upp med 17.000. 

Snittet för de senaste tre månaderna blev därmed 176.000 nya jobb per månad. Snittet för januari-november är 180.000 nya jobb per månad.

Arbetslösheten sjönk i november till 4,6 procent. Det är den lägsta andelen sedan augusti 2007. 

För att hitta än lägre nivå får man gå tillbaka nästan tio år, till maj 2007. Här låg prognosen på 4,9 procent. 

Det bredare arbetslöshetsmåttet U6, som också inkluderar ofrivilligt deltidsarbetande, sjönk från 9,5 till 9,3 procent. Nivån är den lägsta på åtta år.

"Kontentan är att arbetsmarknaden börjar närma sig full sysselsättning", skriver analyshuset Capital Economics i en kommentar.

En annan ljuspunkt är att jobbtillväxten i huvudsak berodde på fler jobb inom företagstjänster, sjukvården och byggindustrin, där lönerna generellt sett är goda, snarare än inom exempelvis detaljhandel, restauranger och nöjen.

"Ekonomin tuffar på och skapar mer jobb än vad som behövs för att hålla takten med befolkningstillväxten", skriver Justin Wolfers, ekonomiprofessor vid universitetet i Michigan, i en kommentar på Twitter.

Men allt är inte frid och fröjd. Den genomsnittliga arbetstiden var oförändrad på 34,4 timmar per vecka och inom tillverkningsindustrin sjönk den. 

Den stora plumpen var dock att den genomsnittliga timlönen sjönk med 0,1 procent från oktober. Det var den första nedgången på nästan två år. I årstakt ökade snittlönen med 2,5 procent. Väntat var en ökning med 2,8 procent.

Just löneökningstakten är något som centralbanken Federal Reserve tittar mycket på. Utan större löneökningar är det svårt att tro på någon uthållig uppgång i inflationen. 

Fed-chefen Janet Yellen har flera gånger sagt att en ökningstakt på 3-3,5 procent vore mer normalt i det här skedet av konjunkturuppgången.

Trots det talar allt för att Fed höjer räntan vid mötet 14-15 december.

"Den stabila ökningen i sysselsättningen med 178.000 och nedgången i arbetslösheten till nioårslägsta 4,6 procent är tillräckligt bra för att bekräfta att en räntehöjning kommer vid denna månads räntemöte", skriver Capital Economics.

Börserna var i princip oförändrade efter att rapporten publicerats. USA-räntorna sjönk däremot några punkter (hundradels procentenheter) och dollarn försvagades något. Reaktionen berodde troligen på den oväntade nedgången i genomsnittslönen.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9262xZsbrXH/


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?